(FOTO) Ovo su novi oklopni transporteri, koji će uskoro biti na cestama u BiH

EUFOR u Bosni i Hercegovini pojačan je za motorizovani vod koji je Rumunija poslala u našu zemlji. Iako je Evropska unija prvobitno zaključila kako su “veličina i sastav snagaEUFOR-a adekvatni”, na kraju je odlučeno da se u BIh pošalju rumunski oklopni transporteri.

“Iako je u najnovijem strateškom pregledu EUFOR-a koji je obavila Evropska unija zaključeno da su veličina i sastav snaga adekvatni, pošto EUFOR ima rezervne snage koje po potrebi može pozvati, ipak je zaključeno i da bi oklopni element u sastavu snaga bio od koristi i u skladu sa međunarodnim normama.

Stoga je Rumunija nedavno u EUFOR poslala motorizovani vod koji se sastoji od oklopnih transportera, a takođe i vozila logistike i podrške, koji EUFOR-u donosi oklopni kapacitet u sastavu MNBN-a i predstavlja dobrodošlo pojačanje snaga za EUFOR-ov operativni dio”, naveli su iz EUFOR-a.

Također, EUFOR je poručio građanima da će transporteri uskoro biti na putevima širom BiH.

U BiH stigle dodatne snage EUFOR-a: Stigle čete iz Rumunije, Austrije, Mađarske i Turske

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79