(FOTO) Pelješki most bi trebao biti završen do jeseni: Pogledajte kako trenutno izgleda

Stupovi pelješkog mosta posljednjih mjeseci izmijenili su vizuru Neretvanskog kanala.

Trenutačno se postavlja čelična konstrukcija budućeg kolnika ukupne dužine 2,4 kilometra koji će spojiti Komarnu sa neretvanske i Brijestu sa pelješke strane.

Kako se očekuje, sam most bi trebao biti završen do jeseni ove godine, a pristupne ceste koje su kasnile za mostom do ljeta 2022 godine. Čim Kinezi završe Pelješki most, Neretvani, Pelješčani, Korčulani i Dubrovčani preko njega će se moći voziti i prelaziti s jedne na drugu stranu, bez obzira na kašnjenje radova na pristupnim cestama, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, čvor Brijesta će omogućiti privremeni spoj mosta i postojeće pelješke ceste, a nakon provedenog postupka javne nabave gradit će ga austrijski Strabag za 47,7 milijuna kuna. Inače, Strabag gradi i dionicu Duboka – Sparagovići, a Avax gradi stonsku obilaznicu, poddionice Sparagovići – Prapratno – Doli.

Kako doznaje Slobodna, postavljeno je više od pola elemenata rasponske konstrukcije, a do konca maja dolazi i zadnja pošiljka čeličnih dijelova. Gradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta košta 526 miliona eura.

Izgradnjom mosta, na Pelješcu i u dolini Neretve mijenja se puno toga, posebno u turističkom smislu, jer primarna turistička djelatnost dobiva novi zamah, budući atraktivne pelješke plaže već dogodine postaju bliže domaćim i inozemnim gostima.

Nadaju se tome i pelješki ugostitelji, koji očekuju turistički procvat poglavito središnjeg i istočnog dijela poluotoka koji je rjeđe naseljen i turistički znatno manje razvijen od zapadnog dijela.

Premda je turistička sezona s obzirom na korona krizu bila loša, pelješki turistički radnici se nadaju da će se izgradnjom mosta i pristupnih cesta revitalizirati pelješki turizam.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79