(FOTO) Pogledajte kakav je život raseljenih osoba u kolektivnom centru

Esad Kabilović je sa svojom suprugom i petero djece tokom rata prognan iz rodnog sela Sase kod Srebrenice. Posljednjih 20 godina živi u kolektivnom smještaju Ježevac kod Banovića.

“Nikakav nije, ali pomoglo nam je, preživjeli smo nekako. Da je dobro, nije”, kaže nam Esad Kabilović.

U Ježevcu sada sa suprugom i dva sina živi od 170 maraka koje dobija kao bivši borac i povremenih poslova kojih je sve manje. U proljeće, beru i suše biljke koje prodaju.

 

Na pitanje može li se živjeti od branja tog cvijeća kaže:

“Teško, moraš vreću nabrati ovoga da bude kila. A kilogram je 20 maraka, a žara je 4 marke kila”, kazala nam je Amira Kabilović.

O povratku u Sase ni ne razmišljaju, kažu da tamo nema ni posla ni života,a nemaju ni svoj komad zemlje na kojem bi im neko izgradio kuću. Jedina nada da dođu do vlastitog doma im je projekat CEB II „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja“.

Sporazumi o suradnji između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, resornog kantonalnog ministarstva i općina/gradova su potpisani za 50 podprojekata. Za podprojekte za koje su potpisani Sporazumi o saradnji status implementacije je u različitim fazama.

Shodno navedenom, u okviru Projekta CEB II, na području Federacije Bosne i Hercegovine planirana je realizacija 50 podprojekta u 29 Općina/Gradova. Za 11 podprojekata izvršiti će se obnova/sanacija postojećih stamenih jedinica korištenjem postojećeg stambenog fonda, a za 39 podprojekata izvršit će se izgradnja novih stambenih jedinica.

Realizacijom navedenog broja podprojekata izvršiti će se izgradnja, rekonstrukcija i sanacija 1.4531 stambenih jedinica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79