(FOTO) Pogledajte kako izgleda respirator proizveden u BiH

U vremenima gomile loših vijesti, napokon i jedna dobra, odlična – naši inžinjeri i iz TMD Group iz Gradačca konstruirali su prvi bosanskohercegovački respirator.

Ovu informaciju za naš portal potvrdio je direktor TMD Group Adem Hanić, ističući da je ova kompanija iz sektora autoindustrije htjela dati konkretan doprinos borbi Bosne i Hercegovine s pandemijom COVID-19.

“Mi smo konstruirali respirator i sad je u toku testiranje prototipa. Kad budemo istestirali, a tu su uključeni ne samo inženjeri iz naše firme nego i stručnjaci iz UKC Tuzla, dakle, pulmolozi i anesteziolozi, bit će izvršeno testiranje i idemo u serijsku proizvodnju bh. respiratora… Htjeli smo da damo doprinos u ovome svemu. Radimo tunele za dezinfekciju, uključili smo se, evo, u proizvodnju bh. respiratora, neki druge rade maske, lijekove… “, kazao je Hanić za Radiosarajevo.ba.

Očekuje da će se testiranje bh. respiratora završiti u naredne dvije sedmice.

“Kada sve istestiramo i dobijemo prototip koji je siguran, sa svim performansama koje su potrebne u skladu sa strukom, ići ćemo u nabavku potrebnih komponenti i, kako sam rekao, serijsku proizvodnju. Mi ćemo, za ne daj Bože, krenuti sa serijskom proizvodnjom, a potom ćemo sačekati i službeni certifikat koji trebamo dobiti iz laboratorija u Zagrebu”, pojasnio je naš sagovornik.

Komponente će biti nabavljane iz Njemačke, a kao veli Henić, proizvodnja u Gradačcu je najmanji problem. Vjeruje da će proizvodnjom moći da zadovolje potrebe Bosne i Hercegovine.

“S obzirom na stanje izazvano pandemijom COVID-19, svi pokušavaju da doprinesu na svoj način. Mi smo iz autoindustrije i prvi smo došli na ideju da napravimo bh. respirator, kao pamet iz ove branše. Zanimljivo, potom je, kada se pogoršala situacija u Americi, došao i američki predsjednik Donald Trump, te dao nalog američkoj industriji da urade isto, jer on zna da se to u autoindustriji može uraditi! Dakl, i mi smo razmišljali kako da se prilagodimo ovoj situaciji. Kao u vrijeme rata. Sjetit ćete se, mi smo pravili i granate i municiju kako bismo preživjeli. Ovo je samo još jedan izazov za nas koji se, evo, nosimo s ovom situacijom”, ističe Hanić za Radiosarajevo.ba.

Cijela situacija u kojoj smo se našli, po Heniću, nije vrijeme za kukanje, već da se uzdamo, prije svega, u sebe i svoje sposobnosti.

“Apsolutno. Mi, evo, moramo reći, ja i moja firma ne uzdamo se ni u koga, već, što bi narod rekao, “use i svoje kljuse”. Ako dođe neka pomoć našoj zemlji, dobrodošla. Hvala svakome. Ali, moramo se uzdati u sebe. Mogu vam reći, da ne bude prepotentno, da su naši ljudi, ljudi iz BiH, najbolji, najsposobniji, najpametniji i da mogu sve. Nema pametniji i boljih ljudi, stručnjaka, eksperata od nas iz Bosne i Hercegovine. Mi možemo sve, samo je pitanje stvar volje”, zaključio je Hanić.


Ne trebaju nam poticaju

Hanić kaže da njegovoj grupaciji ne treba pomoć vlasti i da će se oni sami izboriti na tržištu.

“Radimo 85 posto u odnosu na prošlu godinu. U ovaj program Federalni vlade mi nećemo ući, nama ne trebaju nam poticaji. Ide naš izvoz, ide transport roba, pokreće se autoindustrija. Mi smo preko 50 posto u transportnom saobraćaju, proizvodimo komponente iz transporta. To nije toliko palo kao prodaja”, otkrio nam je Hanić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79