(FOTO) Pogledajte kako izgledaju veliki protesti rudara ispred zgrade Vlade FBiH

Rudari sedam rudnika iz Breze, Kaknja, Zenice, Tuzle protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

Rudari su otvorili mogućnost da će i 25.novembra na Dan državnosti Bosne i Hercegovine protestovati ispred zgrade Vlade FBiH.

Situacija pred zgradom Vlade Federacije BiH sada je nešto opuštenija. Rudari su prestali sa zvižducima, te se trenutno zabavljaju uz muziku.

Uz jaku policijsku pratnju pred rudare izašao je federalni ministar energetike i rudarstva Nermin Džindić. Pokušao se obratiti rudarima, ali je ubrzo odustao nakon ogromne buke.

(VIDEO) Rudari poručili: “Ne vraćamo se dok ne ostvarimo svoje ciljeve”

Kako javlja reporter Faktora s mjesta događaja, nekoliko stotina rudara u koloni je stiglo od Željezničke stanice pred zgradu Vlade FBiH.

Nakon dolaska pred zgradu Vlade, zapalili su baklje.

Prisutnima se obratio Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

– Nije nas osam, nego par hiljada i jutros svi stadoše, nigdje ništa ne radi. Hvala svim našim kolegama iz svih sedam rudnika koji su jutros, u znak podrške, stupili u radnički neposluh. I mi smo uz vas. Donijeli ste opravdanu odluku. Imate našu podršku – poručio je je Husić.

Uzvikuju: “Lopovi!” i traže od premijera i ministara da izađu iz Vlade.

Više pripadnika policije osigurava protest rudara, a kako javlja naš reporter, protest zasad protiče bez problema.

(FOTO) Rudari bijesni na ministra koji je izašao da se obrati, stigli i specijalci

– Okupili smo se u Sarajevu jer smo nezadovoljni pravilnicima o plaćama i radnom učinku. Ako danas ne budu usvojeni naši zahtjevi, sutra dolazimo sa kompletnim porodicama – kazao je ranije za Faktor jedan rudar iz Breze.

Kako je ranije najavljeno, na protestu će, između ostalog, biti zatraženo stavljanje van snage spornih pravilnika, smjena generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća te utvrđivanje minimalne plaće od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79