(FOTO) Pogledajte kako je izgledao dramatičan vikend u Crnoj Gori

Dvodnevne demonstracije Crnogoraca nisu spriječile ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorski Joanikija na Cetinju, koje se desilo jutros u historijskoj vjerskoj prijestolnici Crne Gore. Fotografije s Cetinja svjedoče o nivou napetosti i “dešavanju naroda”.

U subotu je stotine demonstranata postavilo barikade kako bi blokiralo pristup Cetinju, a demonstracije su se nastavile i u nedjelju kada se održala ceremonija.

Građani su još ranije napravili blokade na ulazima u Cetinje, a osim incidenata u gradu, haotična situacija vladala je danas i na lokaciji Belvedere, odnosno kružnom toku. Eskalirala je paljenjem guma, eksplozijom i pucnjevima. Policija je upotrijebila suzavac protiv demonstranata koji su bacali kamenje i boce.

‘Padne’ li Crna Gora, zna se ko bi bio sljedeći!

Nakon što je sveštenstvo u ranim jutarnjim satima vraćeno pri pokušaju da iz Podgorice dođe do Cetinja, mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije potom su došli helikopterom i u pratnji specijalne policije.

Podjele oko srpskog uticaja protežu se do vrha crnogorskog političkog rukovodstva, a prosrpski premijer Zdravko Krivokapić nazvao je demonstracije “terorističkim aktima”.

Dok je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon ceremonije kazao je kako je ovo ustoličenje protivno volji građana ove države, te da je sramotno to što je Srpska pravoslavna crkva na silu “intronizovala Joanikija”.

Prema posljednjim informacijama, privedeno je 14 osoba, dvije su uhapšene, a u današnjim neredima na Cetinju povrijeđeno je ukupno 60 osoba od čega 20 policijskih službenika piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79