(FOTO) Pogledajte šta voze hercegovački vatrogasci: Vozila stara 60 godina

Malo ko može nabaviti novo vatrogasno vozilo jer za jedno “skromno” treba do 400.000 KM, koje budžeti ne mogu da odvoje, upozoravaju iz lokalnih civilnih zaštita u FBiH.

Ističu da su vatrogasna vozila koja imaju vatrogasci uglavnom naslijeđena od prije rata ili su dobijena kroz donacije vozila koja su odavno penzionisana u zemljama iz kojih su ih dobili.

Standard je da je vatrogasno vozilo staro do 10 godina. Prema podacima Federalne uprave civilne zaštite, prosjek starosti kod nas je 30 do 60 godina.

Da ima i starijih vozila potvrđuje vozni park PVP Čitluk koja imaju vozila stara i do 60 godina.

“Koliko imaju godina ova 2 vozila PVP Čitluk? Kamioni su stariji od 40 godina. Načelnik općine ne poduzima ništa za nabavu novih vozila za vatrogasce. Čak im gleda smanjiti plaće i nabavu nove opreme. A kada gori oni su na prvoj crti, sa ovim vozilima. Tuga” – izjavio je čitatelj portala Crna-Hronika.

Na slici je vozilo marke Mercedes 11 13 proizvedeno 1965 godine a pored njega parkiran je i vozilo TAM 110 iz 1977. godine proizvedeno u bivšoj Jugoslaviji.

Još jedan podatak govori da vatrogasci vozaju kamine koji imaju preko 40,50 godina dok načelnik općine vozi VW Passata a pročenik Civilne zaštite WV Tiguana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79