(FOTO) Pogledajte zdravstvenu situaciju u Goraždu: Teška borba s pandemijom u funkciji i vanbolnički izolatorij

Zbog teške situacije u BPK Goražde i prepunjenosti kapaciteta Covid odjela Kantonalne bolnice, u kojem su pacijente jučer počeli smještati u bolničke hodnike, stavljen je u funkciju i vanbolnički izolatorij u Đačkom domu

Prvi pacijenti u izolatorij su zbrinuti još sinoć, a Kantonalna bolnica formirala je mješovite timove zdravstvenih ustanova koji će raditi u izolatoriju, s obzirom da nema dovoljno ljekara ni medicinskog osoblja.

“Rapidno raste broj zaraženih i shodno tome i broj onih koji imaju potrebu za hospitalizacijom. Sinoć smo imali 31 pacijenta u jednom momentu, od toga smo dvoje najtežih uputili prema KCUS i obzirom da nemamo više mjesta, stavili smo u upotrebu izolatorij u kojem smo smjestili malo stabilnije pacijente. Kisik nam stalno nedostaje jer se to troši u enormnim količinama, više od pola pacijenata koji su na hospitalizacji je na stalnoj kiseoničkoj potpori, a neki povremeno. Mi u našoj bolnici nemamo centralni kisik i u roku od nekoliko dana potrošimo zalihe. Jutros je došlo 50 boca i mi to stalno zanavljamo. Što se tiče lijekova, to moramo imati u svakom momentu na raspolaganju. Snalazimo se nekako, sreća do sada nismo ostali bez ampula i ovom prilikom se zahvaljujem se svima koji su nam pomogli”, kaže prim. dr. Aldijana Begović, pomoćnik direktora za medicinske polsove i koordinator za izolatorij.

U izolatorij su smješteni pacijenti sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, dok se pacijenti sa teškom kliničkom slikom upućuju na liječenje u KCUS.

“Od početka pandemije oni nam pružaju veliku podršku i niti jedan pacijent iz Sarajeva nije vraćen u Goražde. Naše zdravstvene ustanove od imaju problem sa nedostatkom kadra, pa je Vlada jučer donijela naredbu i zadužila sve zdravstvne ustanove u kantonu da obezbjede timove za rad u izolatoriju. Oni su to odmah učinili i predložili timove koji će raditi u Đačkom domu”, kaže Eniz Halilović, kantonalni ministar zdravstva.

Krizni štab prati epidemiološku situaciju i ukoliko se situacija pogorša donosit će i restriktvinije mjere. S druge strane Vlada BPK Goražde je posredstvom Zavoda zdravstvenog osiguranja obezbjedila sredstva za funkcionisanje i rad zdravstvenih ustanova, a krizni štab je predložio i druge mjere

“Kao krizni štab predložili smo Vladi da uputi prijedlog prema Skupštini BPK Goražde da donese odluku o troškovima za refundaciju nabavke lijkova pacijentima koji nisu u mogućnosti nabaviti lijekove, kako bi im se refundirali troškovi. Prijedlog je da i za osobe koje su preminule od posljdica COVID-19, da troškovi dženaze padaju na teret kantona”, kaže Halilović.

Epidemiološka situacija u BPK Goražde je izuzetno pogoršana, a u ovom kantonu je 388 aktivno zaraženih osoba, a sve je veći broj smrtnih ishoda u ovom kantonu. Tako je vijest da su u jednom danu od posljedica koronavirusa preminuli otac i sin jedna od onih koje su Goražde ostavile u šoku prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79