(FOTO) Ponuđen sporazum za formiranje vlasti u Srebrenici: Ovako bi trebala izgledati raspodjela

Nakon što su svi izabrani odbornici prihvatili mandate u Skupštini opštine Srebrenica sada slijede međustranački pregovori i dogovori oko formiranja lokalne vlasti.

Tako je ponuđen Sporazum, koji je kao preduslov za formiranje lokalne vlasti u Srebrenici. Sporazum bi trebali potpisati srpski politički blok SNSD, SDS, US i DEMOS sa probosanskim političkim blokom.

Sporazum sadrži 9 tačaka, a u prvoj tački se navodi kako će raspodjela vlasti u Opštini Srebrenica, nakon lokalnih izbora 2021. biti u skladu sa zakonom o lokalnoj samoupravi RS i statusom opštine Srebrenica na ravnopravnom principu 50-50 posto, što važi i za zapošljavanje u organima uprave, Javnim ustanovama i preduzećima.

– Probosanski politički blok u raspodjeli dobija Predsjednika SO Srebrenica, Zamjenika načelnika. Sekretara SO, Načelnika opšte uprave, Načelnika za društvene djelatnosti i Šefa stručne službe za zajedničke poslove načelnika iz reda zaposlenih u opštinskoj administraciji, Obdanište, RTV Srebrenica i Kulturni centar. Srpski blok dobija Potpredsjednika Skupštine, načelnika za finansije, načelnika za privredu i razvoj, načelnika za urbanizam, direktora Direkcije za razvoj, Dom zdravlja, Centar za socijalni rad i turistička organizacija, navodi se u sporazumu između ostalog.

Potom, navode kako kadrovska je politika dogovorena u smislu nemiješanja jednog u drugi politički blok u kadrovske prijedloge za imenovanja i kadrovska rješenja.

Svi izabrani i imenovani se obavezuju da će raditi u interesu ravnomjernog razvoja opštine Srebrenica i u interesu svih njenih naroda i građana, koristeći prije svega svoje prirodne i ljudske resurse. Sastavni dio ovog sporazuma bit će četverogodišnji plan ekonomskog razvoja opštine Srebrenica, podržan od strane RS, Vlade FBiH i Savjeta/Vijeća ministara BiH. Sastavni dio plana ekonomskog razvoja biće i kapitalne investicije opštine Srebrenica, istaknuto je u Sporazumu.

Kao peta tačka Sporazuma navodi se kako se potpisnici sporazuma obavezuju da će do 03.04.2021.godine donijeti budžet opštine Srebrenica i izabrati funkcionere opštine i da će konstitutivnu sjednicu završiti u predviđenom zakonskom roku.

– Izabrani i imenovani zvaničnici Opštine Srebrenica interesu svih njenih naroda i građana, koristeći prije svega svoje prirodne i ljudske resurse. Potpisnici ovog sporazuma su opredijeljeni za usvajanje principa za novi Statut opštine Srebrenica u kojima će se garantovati ravnopravnost Srba i Bošnjaka.

Statut opštine Srebrenica koji će omogućiti potpunu ravnopravnost svih građana Srebrenice, na način da:

– Skupština broji 17-23 odbornika,

– Skupština bira načelnika i zamjenika načelnika koji ne mogu biti iz istog naroda, – prijedlog kandidata za načelnika i zamjenika načelnika predlažu ad hoc klubovi Bošnjaka odnosno Srba,

– razrješenje načelnika i zamjenika načelnika se vrši po istom principu, određene akte potpisuju i načelnik i zamjenik načelnika (definisati koje akte),

– predsjednik i potpredsjednik Skupštine opštine biraju se i razrješavaju po istom principu, Skupština donosi odluke većinom u koju mora biti uključena najmanje 1/3 glasova iz svakog kluba (kluba Bošnjaka i kluba Srba), navedeno je.

Ostala pitanja koja nisu dio ovog sporazuma na lokalnom nivou, a tiču se zahtjeva inicijative „Moja adresa: Srebrenica”, rješavat će se na višim nivoima, u Predsjedništvu BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79