(FOTO) Poplave u BiH: Kod Zenice potopljeno 20, a u Hadžićima 30 kuća

Vodotoci svih rijeka u Bosni i Hercegovini su u porastu, a najkritičnija situacija je u općinama Busovača i Hadžići. U mjestu Pazarić je 50 prirpadnika Civilne zaštite na terenu, a ostali su u pripravnosti.

U opštini Hadžići izlila se rijeka Zujevina, koja je poplavila 30 kuća i 10 hektara zemljišta, dok se u zeničkom naselju Tetovo potok Rača izlio iz korita i potopio 20 kuća, javlja BHRT, a potvrđeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Prema posljednjim mjerenjima nivo rijeke Bosne kod Zenice iznosi 350 cm, sa tendencijom rasta, te prijeti izlijevanjem, prenosi Radiosarajevo.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona je izdao uputstva i obavjestio je sve opštinske i gradsku službu civilnih zaštita na Kantonu da formiraju opštinske štabove i da prate nastalo stanje na područjima svojih opština, saopštili su iz FUCZ.

Povećanje vodostaja bilježi se na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, a naročito na slivu rijeke Une i Sane, te gornjem i srednjem toku rijeke Bosne.

Usljed dostignutih vrijednosti vodostaja na vodomjernim stanicama Ključ, Sanski Most i Klokot započelo je kontinuirano obavještavanje nadležnih službi o mogućoj pojavi poplava.

Tokom ranih jutarnjih sati prognozirane su intenzivnije padavine na području Unsko-Sanskog kantona koje bi mogle dodatno uticati na povećanje vodostaja vodotoka na ovom području.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79