(FOTO) Poplave ugrozile mnoge općine

Zbog obilnih kišnih padavina na području BiH izlile su se mnoge rijeke. Većina je u kritičnom stanju. 


Iz Federalne uprave Civilne zaštite upozorili su na mogućnost izlijevanja rijeka na širem području, kao i mogućnost aktiviranja klzišta. Kritično je u Tuzlanskom kantonu.

Kiša koja više od 15-ak sati neprestano pada u Tuzli podigla je nivo rijeke Jale na kritičan nivo. Iz Civilne zaštite grada Tuzla uputili su sljedeći apel građanima i privrednim subjektima.

– Služba civilne zaštite Grada Tuzle, zbog neprekidnih padavina, za koje se ne očekuje brzi prestanak, upozorava građane Tuzle, kao i pravna lica, odnosno poslovne subjekte, da poduzmu neophodne mjere u cilju samozaštite od mogućih posljedica koje mogu nastati izlivanjem vodotoka iz svojih korita. Ovo se naročito odnosi na sve one koji svoje objekte i imovinu imaju u neposrednoj blizini riječnih ili korita bujičnih potoka. Neophodno je da svoju imovinu (hranu, uređaje, živu stoku i sl.) sklone na za to bezbjedna mjesta. Ekipe civilne zaštite, zajedno sa pripadnicima Profesionalne vatrogasne brigade, su na terenu i djelovati će u skladu sa situacijom i potrebama – navodi se u saopćenju. 

I Lukavac je pod vodom. Najteže je u naseljima Bokavići, Poljice, Orahovica, Turija… U samom centru grada, u ulici Branilaca Bosne, nivo vode je toliki da se automobili teškom mukom probijaju. Nivo Spreče raste, a izlili su se lokalni potoci.

U Donjoj Dobošnici, u blizini mjesne ambulante, izlio se potok. Sela Kruševica i Gornja Dobošnica su odsječenih putnih komunikacija. Nivo rijeke Bosne i Gostovića raste u Zavidovićima. Potoci u prigradskim naseljima izlili su se na nekoliko saobraćajnica, a dijelovi naselja su mjestimično potopljeni. Kako nam javljaju čitatelji, ukoliko kiša nastavi padati, strahuju da bi se znatno mogao povećati vodostaj Bosne i Gostovića, ali i rijeke Krivaje.

Posebno su izloženi opasnosti mještani zavidovićkog naselja Drugi kilometar, Gvozdeni Most, Stipovića, Sinanovića, Krivaje…

I na području maglajske općine raste vodostaj rijeke Fojnica. Nermin Topčić iz Donjih Bradića kod Maglaja javio se našoj redakciji.

– Problem je što su prošle polave u korito rijeke donijele ogromnu količinu nanosa. Mi smo od 13. maja nekoliko puta išli u općinu i molili da se to očisti, jer sami to ne možemo, potrebni su kamioni, teška mehanizacija. Niko nije došao i mi evo sad strahujemo da će ova kiša napraviti još veći problem nego što smo imali prije samo nekoliko dana – kaže za Hayat.ba Nermin. 

Kako je voda već uz samu kuću, ovaj Maglajlija kaže, u noć ulazi sa strahom. Slično je ii u Kaknju gdje je došlo između Dubovog Brda i Brnjica.

Ukoliko kiša nastavi padati strahuje se da će doći do prekida nekoliko putnih komunikacija te da će u opasnosti biti i stambeni objekti. Također, na području Zenice u centru grada evidentno je povećanje nivoa rijeke Bosne prenosi Hayat.

 

(FOTO) Rijeka ‘Jala’ izlila se kod Tehnološkog fakulteta u Tuzli

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79