(FOTO) Porodici klizište stiglo pred kućni prag

Šestočlana porodica Kuzmanović iz Ulice Đure Damjanovića u banjalučkom naselju Lauš već danima je u strahu zbog klizišta, koje se aktiviralo usljed obilnih padavina proteklih dana, a koje je im je stiglo do kućnog praga.

“U ovoj kući stanujem s porodicom. Situacija u kojoj smo se našli je strašna. Stalno gledamo u zemlju iznad naše kuće, je li na istom mjestu i da li će ugroziti naš porodični dom”, rekao je Zoran Kuzmanović.

Dodao je da ne spavaju noćima zbog ove situacije, koja ih je iznenadila.

Prema njegovim riječima, kuća je izgrađena 1976. godine i dosad nije bilo sličnih situacija.

“Zemlja je napukla, odron je krenuo prema našoj kući, došao je do stepenica i tu je stao”, priča nam Kuzmanović.

Pojašnjava da se na prostoru nalazilo samo nekoliko stabala, koja su se porušila te pokrenula zemlju, i da dosad nije uzrokovalo veću štetu.

“Nakon što sam primijetio klizište, obavijestio sam Civilnu zaštitu, ona je odmah reagovala i poslala građevinskog inspektora, a trenutno je u toku uklanjanje zemlje koja se naslonila na kuću”, kazao je Kuzmanović.

Dodao je da se nada da je opasnost prošla i da smatra da bi trajno rješenje bilo da se naprave potporni zid i drenaža.

Pored ovog, na području grada aktivirano je više od 10 novih klizišta, koja su se pojavila usljed obilnih padavina.

“Najteža situacija je na klizištu u gornjem dijelu Lauša, tačnije u Ulici Đure Damjanovića, gdje je klizište zaprijetilo da ugrozi jedan stambeni objekat”, rekli su Odjeljenju za inspekcijske poslove.

Dodali su da su na tu lokaciju poslali građevinske ekipe sa zadatkom da spriječe dalje širenje klizišta, kako ne bi došlo do ugrožavanja objekta.

“Naložena je i hitna sanacija klizišta u Kolima, a teška situacija je i na putu Bronzani Majdan – Kmećani, gdje je klizište potpuno prekinulo putnu komunikaciju”, rekao je Janko Kecman, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove.

Dodao je da nakon sanacije ovih klizišta slijedi vještačenje objekata, kako bi se utvrdilo da li ima oštećenja na njima i da li su bezbjedni za boravak.

Najveća šteta na infrastrukturi

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da prvi podaci ukazuju da je usljed poplave oštećen minimalan broj domaćinstava u gradu, te da je najveća šteta na komunalnoj infrastrukturi.

Prema njegovim riječima, veći problemi evidentirani su na putevima, vodovodnim mrežama, saobraćajnicama te klizištima, do kojih je došlo usljed velikih padavina, koje su početkom sedmice zadesile Banjaluku.

Mirnes hitno treba na transplantaciju bubrega

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79