(FOTO) Porodilja prebolila COVID-19: Nakon 19 dana, prvi put vidjela bebu

Iz Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ danas stižu lijepe vijesti. Otpuštena su dva pacijenta koja su imala tešku bitku sa koronavirusom.

Radi se o trudnici, Melisi Sloboda (20) iz Sarajeva, koja je stigla u COVID odjel intubirana i u teškom stanju.

Drugi je pacijent Suad Bronja (28) osoba iz Sarajeva sa Down syndromom. On je nakon velike borbe, također skinut s respiratora, oporavljen i sretan, danas je napustio Opću bolnicu.

Vidno umoran, ali sa osmijehom na licu, mladić koji je sve raznježio svojom borbom kratko je poručio: “Izdržao sam sve, ja sam bio jak. Spasili su me, hvala vam”, kazao je kratko Bronja.

Njegova sestra ispričala je kratko o ovoj teškoj borbi za život: “Inače osobe sa Down syndromom imaju problema sa respiratornim sistemom. Kod kuće su se razvili prvi simptomi, pokušali smo sve da ne bi došlo do bolnice, nažalost bilo je neophodno. Obostrana upala pluća je išla ubrzanim tempom, progresija je bila brza, saturacija je bila niska, bez kisika nije mogao, hitno je hospitaliziran. Imali smo sreću u nesreći da dođemo ovdje, spasili su mog brata. Morao je biti uspavan nekoliko dana, proveo je mjesec dana u bolnici”.

 

Naglasila je kako je borba bila iscrpljujuća, pogotovo što je njen brat morao biti priključen na respirator.

“Ovi ljudi, medicinsko osoblje i doktori, ovo su veliki borci, ja ne znam kako da ih drugačije nazovem, ja sam imala priliku da obučem odijelo u kojem oni rade svakodnevno, to je zaista jako teško”, istakla je sestra Bronje.

Mlada porodilja nakon 19 dana, danas prvi put vidjela bebu

Također, zahvaljujući medicinskom osoblju i doktorima, mlada pacijentica Melisa Sloboda uspješno se oporavila od koronavirusa i rodila zdravu bebu.

Pacijentica je liječena na intenzivnoj njeni, sa vrlo niskom saturacijom, u respiratornoj jedinici urađen je hitni carski rez.

“U septembru mi je bilo loše, testirala sam se na koronavirus i test je bio pozitivan. Bila sam prvo na Jezeru dva dana, pa su me otpustili, kući sam bila loše, pukao mi je vodenjak i hitno sam hospitalizirana u Opću bolnicu. Porođena sam na carski rez, pola se i ne sjećam šta je bilo”, kazala je vidno emotivna majka koja je svoju bebu prvi put vidjela danas, nakon 19 dana.

Za kraj mlada majka poručila je svima da se vakcinišu i vode računa o svom zdravlju ali i da ne zanemaruju nijedan simptom koji primijete kod sebe.

“Nisam vjerovala da može ovako teško da bude. Hvala Bogu da je sve prošlo. Pazite se i vakcinišite se”, poručila je Sloboda.

U protekla 24 sata u Opću bolnicu ukupno su na hospitalizaciju primljena 44
pacijenata, a 50 je završilo bolničko liječenje i otpušteni su kući, među njima i Melisa i Suad piše RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79