(FOTO) Požar nakon pada aviona, unesrećene spašavao i helikopter Oružanih snaga BiH

Na Međunardonom aerodromu Tuzla (MAT) danas su hitne službe pokazale koliko su spremne za vanredne sitaucije poput pada aviona i požara koji usljed toga može nastati.

– Mi imamo zakonsku obavezu da svake dvije godine organiziramo spasilačko- vatrogasnu vježbu, odnosno provjeru provođenja plana za vanredne situacije. Pored aerodromskih službi u vježbu je ukljužena Civilna zaštita Tuzlanskog kantona, domovi zdravlja iz Tuzle, Živinica i Kalesije te vatrogasne jedinice iz tih gradova, kao i ministarstvo unutrašnjih poslova – rekao je Dževad Halilčević, v. d. direktor MAT-a.

U sklopu današnje vježbe urađena su dva scenarija jedan podrazumijeva spašavanje putnika nakon pada aviona, a drugi gašenje vatre.

U prvom scenariju radi se evakuacija putnika iz aviona koji je pao, a u drugom gašenje požara koji je nastao nakon pada aviona. Cilj vježbi je smanjenje rizika po ljudske živote i materijalna dobra, ali i da se što prije omogući nesmetano odvijanje saobraćaja, tako što se šteta smanji na najmanji mogući nivo – pojasnio je Halilčević.

Na dašanjoj vježbi učešće je uzeo više od 100 ljudi, a među njima je aerodromsko osoblje i pripadnici hitnih službi te volonteri koji su igrali uloge unesrećenih putnika. Također, dio vježbe su bili i pripadnici Osružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji su izveli helikoptersku evakuaciju povrijeđenih.

Sve učesnike vježbe danas su ocjenjivali inspektori iz Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH piše faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79