(FOTO) Prijeti li nam ekološka fatastrofa?

Izgled rijeke Fojnice jutros je bio alarmantan. U toku dana stanje se postepeno poboljšavalo.
Eko-Viking Udruženje je zajedno sa mještanima sela Bjelovići poslalo je dopis nadležnim institucijama u cilju rješavanja ovog problema.

Podsjećamo, selo Bijelovici nalazi se na području općine Kresevo i izvor je ove ekološke katastrofe. U toku su i druge mjere koje imaju za cilj rješavanje ovog problema.

Mještani Bjelovića iz Kreševa već godinama se bave problemom ekocida koji uništava njihovo selo.
Naime krečana koompanije BFS d.o.o. konstantno vrši aero i odno zagađenje ovog dijela Kreševa. Osim uništavanja bjelovićkog kraja neželjene posljedice počele su da dotiču i kiseljački, pa i visočki kraj. Povodom toga se oglasilo i udruženje Eko Viking iz Visokog, a saopšenje prenosimo u potpunosti i bez intervencija

“Nevjerovatno zagađenje riječnih slivova se trenutno dešava na području općina Kreševo, Kiseljak i Visoko. Tok rijeke Kreševke koji možete pogledati na ovom videu, zagađuje i tok rijeke Lepenice u Kiseljaku i tokove Bosne i Fojnice u Visokom.

Ipak se ne radi o prirodnom fenomenu topljenja snijega nego o ilegalnom izbacivanju otpadnih voda iz postrojenja nepoznate i neregistrovane fabrike. Kako kažu lokalni stanovnici, inspekcija ništa ne može jer fabrika nije registrovana.

Podsjećamo, zagađenje Kreševke, Lepenice, Fojnice i Bosne uslijed ispuštanja otpadnih voda uslovit će izrazito ružnom izgledu i zamućenju vode ali i loše utjecati na prinos ribe koja se u ovom periodu mrijesti.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments