(FOTO) Rast vodostaja rijeka širom BiH: Poplavljeni mostovi, vanredno stanje

Kada je u pitanju rijeka Neretva, jedino su na području Čapljine na snazi redovne mjere obrane od poplava

Na području Ljubuškog proglašene su vanredne mjere obrane od poplava, a firma koja vrši tekuće održavanje u pripravnosti je zbog visokog vodostaja rijeke Trebižat, kazao je Feni Anel Nurković, rukovoditelj Odjela za zaštitu od poplava Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

– Na vodomjernoj stanici Humac vodostaj trenutno iznosi 335 cm. Inače, na 330 cm ulazi se u izvanredne mjere obrane od poplava s tim da je Hidroelektrana Peć-Mlini zatvorena – ocijenio je Nurković.

Dodao je kako je na tom području u posljednja tri dana pala ogromna količina kiše.

Pritom je naglasio kako je čak 76 litara kiše padalo po kvadratnom metru, ali dosad nisu zabilježena nikakva izlijevanja ni štete.

Kada je u pitanju rijeka Neretva, jedino su na području Čapljine na snazi redovne mjere obrane od poplava, istaknuo je Nurković.

Inače, poplavljen je most u Baćevićima kod Mostara, a promet preko mosta je u prekidu.

Vodostaji ostalih rijeka

Nivo rijeke Une u Bihaću dodatno povećan za šest centimetara i sada je daleko iznad kritične tačke. Naime, vodostaj rijeke Une u Bihaću je 108 centimetara, a kritična tačka je utvrđena na 100 centimetara. Istovremeno, rijeka Una u Bihaću ima tendenciju rasta.

Za sada je dobro jedino što je nivo rijeke Une u Martin Brodu u opadanju i na razini je 155 centimetara.

U blagom opadanju je i nivo rijeke Sane koja je u Sanskom Mostu na razini 221, a u Vrhpolju 186 centimetara.

Nivo rijeke Miljacke u Sarajevu (Ćumurija) je na razini 172 i stagnira.

U porastu je nivo rijeke Bosne koja u Sarajevu (Reljevo) je na razini 385, a u Zenici 223 centimetra. Bosna na oba lokaliteta ima tendenciju rasta.

Nivo rijeke Jale u Tuzli je 46 centimetara i stagnira.
Ovako Miljacka izgleda jutros

Una i dalje raste, nivo rijeke osam centimetara iznad kritične tačke u Bihaću

 

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79