(FOTO) Rudari bijesni na ministra koji je izašao da se obrati, stigli i specijalci

Radnici iz sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji posluju u okviru Elektroprivrede BiH, su se okupili ispred zgrade Vlade FBiH i protestom iskazuju nezadovoljstvo svojim položajem. Pratite uživo proteste na Klix.ba portalu.

12:00 – Zatraženo je da predstavnik rudara Sinan Husić uđe u zgradu Vlade FBiH na pregovore, međutim to mu nije dopušteno.

Husić se obratio novinarima kako bi detaljno pojasnio njihove zahtjeve, a prisutni skandiraju njegovo ime.

11:45 – Kako se od meteža i buke nije mogao obratiti prisutnima, ministar Džindić se povukao u zgradu Vlade FBiH.

11:43 – Resorni ministar Džindić je izašao iz zgrade Vlade FBiH da se obrati prisutnima. Iz mase mu uzvikuju “lopove” i zvižde, a Džindić je među njih došao sa jakim policijskim osiguranjem, odnosno pripadnicima specijalne policijske jedinice.

11:38 – Prisutni, osim što uzvikuju nadležnima da su lopovi, također pozivaju ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića da izađe iz zgrade Vlade FBiH.

Na skupu se puštaju sevdalinke, a rudari mirno čekaju reakciju iz Vlade FBiH.

11:32 – Simbolično, radnici rudnika u FBiH su došli sa šljemovima na glavama i sa simbolima srpa i čekića.

Na transparentima koje su ponijeli piše “Rano ste nas se odrekli”, “Nas nije sramota, a vas?”, “Mi smo za državu BiH, a vi” i drugo.

11:24 – Prisutnima se obraća predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić koji je poručio da rudari neće raditi ukoliko ne budu ispunjeni njihovi uslovi.

11:19 – Intonirana je himna Bosne i Hercegovine

Rudari su stigli na protest ispred Zgrade Vlade Federacije BiH, a saobraćaj je ulici Hamdije Čemerlića obustavljen. Oni su zapalili baklje prilikom čega su uzvikivali “lopovi”.

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji su organizatori današnjeg protesta, utvrdili su listu zahtjeva koje žele postići za radnike.

Ono što rudari traže je: Stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, ostavka direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja koji su u sastavu ovih preduzeća, uvezivanje radnog staža radnicima, utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i drugo.

Također, jutros su rudari u sedam rudnika koncerna Elektroprivrede BiH donijeli odluku o pokretanju radničkog neposluha prekidom proizvodnje i na taj način također iskazuju svoj protest protiv jednostranih odluka nadležnih piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79