(FOTO) Ruglo u centru Sarajeva: Kada će radovi početi?

 

Trg Alije Izetbegovića u strogom centru Sarajeva već 11 mjeseci predstavlja obično ruglo i sramotu za glavni grad BiH i Općinu Stari Grad jer su radovi na sanaciji obustavljeni na startu zbog nesposobnosti nadležnih. No oni na funkcijama će reći da su problem opstrukcije, vjerovatno političke.

Iz Općine Stari Grad Sarajevo za Klix.ba su rekli kako su u prethodnom periodu proveli postupak javne nabavke za izbor najpovoljnijeg izvođača radova za rekonstrukciju Trga oslobođenja-Alija Izetbegović.

“Postupak za izbor izvođača radova na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović raspisan je 21.03.2022. godine. Otvaranje pristiglih ponuda po ovom tenderu održano je 18.04.2022. godine. Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača donesena je 27.04.2022. godine. Po donošenju odluke upućene su obavijesti svim učesnicima u postupku o donošenju iste. Od dana kada posljednji učesnik primi ovu obavijest počinje teći žalbeni rok koji traje deset dana. Po isteku žalbenog roka, u slučaju da ne bude žalbi, pristupit će se zaključivanju ugovora sa izabranim izvođačem radova”, naveli su.

Iz općinske administracije posebno ističu da su poštovali sve odredbe Zakona o javnim nabavkama koji jasno definiše rokove, što svakako nije potrebno za napominjati već za očekivati.

Dakle, proći će još neko vrijeme dok radnici i mašine ponovo dođu na Trg Oslobođenja – Alija Izetbegović i krenu sa sanacijom. Do tada će hiljade turista i Sarajlija svakodnevno prolaziti pored zapuštenog trga sa građevinskim materijalom.

Podsjetimo da su radovi trebali biti okončani u septembru 2021. godine, a čini se da neće ni početi prije juna ove godine iako su iz Općine Stari Grad početkom decembra 2021. godine kazali kako su blizu rješenja za nastavak radova.

Nakon prvog inspekcijskog nadzora, postupajući federalni inspektor u zapisniku nije konstatovao da je riječ o radovima za koje je potrebno odobrenje. Međutim Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je lobirala da postupajući inspektor obustavi radove, te naloži pribavljanje odobrenja koje izdaje Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Iz Općine su tada rekli da sumnjaju na zloupotrebu položaja i ovlaštenja predsjedavajućeg Komisija i federalnog inspektora.

Nakon toga je Općina Stari Grad je, prema smjernicama Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH pristupila izradi novog projekta za uređenje Trga oslobođenja-Alija Izetbegović, a u martu su dobili i odobrenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja za rekonstrukciju trga. Od tada su prošla skoro dva mjeseca piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79