(FOTO) Samovolja gazdi i nerad inspekcije: Ugostitelji i ove godine okupirali građane ljetnim baštama

I ove godine, umjesto šetališta, Mala aleja na Ilidži postala je jedna velika ljetna bašta. Građani se tako provlače između stolova, biciklisti ne voze svoje bicikle, već hodaju pored njih, a o porodicama s dječijim kolicima i sigurnosti mališana bolje da i ne govorimo. 

Sve to možda i ne bi bilo “toliko” strašno da ove, odnosno prošle godine, u novi, redizajnirani, moderni izgled ilidžanske aleje nije uloženo oko milion maraka prenosi Avaz.

Samovolja gazdi i nerad inspekcija

Problem je u suštini lako rješiv – da se hoće, naravno. Iz Općinskog vijeća Ilidža ističu da su na rad pozvali više puta komunalnu inspekciju, ali, ako je suditi prema trenutnom stanju, nisu se nešto naročito pokazali.

Naime, radno vrijeme inspekcije je, kako nam je rečeno, do 16 sati, a magično “osvajanje” neosvojivih površina u Maloj aleji počinje tek nakon toga, dakle kada s radom prestaje općinska inspekcija.

Nije neuobičajeno da pojedini ugostitelji stolove prebace i na šetnicu, iako su jasno određeni gabariti bašta. Pojedincima tako klupe služe kao sećije, a na ugostiteljima je samo da im osiguraju stolić za piće i šišu (nargilu) – po potrebi i želji.

A ako na mjestu predviđenom za šetnju građana ipak ne nađete šišu ili neke neuobičajene stolove, zasigurno ćete naći raznorazne frižidere s još raznoraznijim vrstama sladoleda i drugih poslastica.

Dok šetate, nemojte poželjeti ništa iz prodavnice ili obližnje radnje jer ćete sigurno imati poteškoća da dođete do željenog cilja.

– Problem imamo i s privrednim subjektima koji nisu ugostitelji, do njih se, naprimjer, nije moglo doći od inventara lokala. Žene s kolicima, također, sve su to razlozi zbog kojih smo mi napravili Aleju ovakvom kakva je danas, kako bi se tačno znalo koja je čija zona, i za šetače, i za ugostitelje, i za privredne subjekte. Kada bi svako poštovao svoju zonu, svima bi nam lakše bilo – kazao je za Avaz.ba predsjedavajući Općinskog vijeća (SDA) Ilidža Muhamed Omerović.

Kako je istakao, Mala aleja je najreprezentativnija ulica na Ilidži i ona kao takva mora biti mjesto gdje će se svi ugodno osjećati, gdje možete šetati, ali i piti kafu bez ikakvih smetnji.

– Mi sve vrijeme potenciramo da općinska inspekcija vrši stalni nadzor, i to isključivo poslije 16 sati. Oni rade do 16 sati, ali to nije dovoljno jer svi na Ilidži znaju da oni rade dotad i ko god hoće da napravi neki prijestup, to čini nakon tog perioda. Zbog toga i tražimo da izađu iza 16 sati pa ako se onda uoče nepravilnosti, neka se tim ljudima skrene pažnja i postupi prema zakonu – ističe Omerović.

Općinska inspekcija je, ističe on, isključivo nadležna da provodi akte koje smo mi donijeli, tu, naravno, spada i način na koji će se koristiti javna površina zajedno s novim tendama – ističe Omerović.

Dogovor s Općinom

U novi izgled Male aleje uloženo je oko milion maraka. Ugostitelji tako za bašte,  umjesto dosadašnjih 12, plaćaju oko 25 konvertibilnih maraka po metru kvadratnom (sa PDV-om). Sve to, uz dogovor da se i jedni i drugi pridržavaju pravila, prije svega, gabarita koji su tačno naznačeni. Dakle, dužinom cijele Aleje su bašte, s lijeve i desne strane je šetnica na kojoj ne smije biti stolova, stolica, frižidera, ventilatora itd.

Jasno je naglašena i mogućnost da, ukoliko se ugostitelji ne budu pridržavali gabarita i dogovora, Općina može zabraniti da određeni lokal, odnosno, ugostitelj, ima ikakvu baštu. Posebno su na to upozoreni vlasnici lokala koji su već to radili.

Posebna priča

A da apsurdima nema kraja i da su, prema svemu sudeći, svi pokušaji nadležnih da glavnu šetnicu na Ilidži učine što primamljivijom za lokalno stanovništvo, ali i turiste, dokaz su i stepenice u samom vrhu Aleje koje je odnedavno prisvojio vlasnik „Orangea“. Tako su stepenice, koje su zapravo u vlasništvu Općine, odjednom postale privatno vlasništvo i, gle čuda, tu je smještena još jedna bašta.

Posebna priča je, dakako, i centralni dio Ilidže, koji nema požarnog puta, kojim bi, u slučaju potrebe, mogla proći vozila Hitne pomoći.

Nije zgoreg napomenuti i da niko od ugostitelja u Maloj aleji nema dozvolu za korištenje zvučnika van objekta upravo zbog blizine lokala, a opet, ukoliko prošetate ilidžanskom alejom, na pojedinim mjestima uvjerit ćete se upravo u suprotno.

Uzurpacija javne površine

Građani, ali i mnogi vijećnici složni su u jednom – riječ je o klasičnoj uzurpaciji prostora, ali i neradu komunalne inspekcije.

– Godinama unazad dobivamo različite pritužbe na stanje u najreprezentativnijoj ilidžanskoj ulici, u šetnici Mala aleja, ali i na uzurpaciju javnih površina u drugim dijelovima općine, posebno u njenom centru. Te pritužbe su najčešće vezane za postavljene ljetne bašte, odnosno neuređeno korištenje javnih površina, zatim na prosjačenje, te na higijenu – izjavio je za Avaz.ba SDP-ov vijećnik Općinskog vijeća Ilidža Samir Avdić.

Kroz različite inicijative i mjere, ističe Avdić, Općinsko vijeće je donekle popravilo stanje, a za neke mjere utrošena su značajna sredstva građana Ilidže. Samo u Maloj aleji riječ je o iznosu višem od miliona KM.

– Tim više, nedopustivo je da građani Ilidže i gosti koji dođu u našu općinu iz Male aleje ponesu loše iskustvo i tzv. loš glas. Zato sam na prošloj sjednici poslao urgenciju i zatražio pojačanu inspekcijsku kontrolu te izvještaj o zatečenom stanju. Mi smo svoj dio posla uradili, donijeli potrebne odluke i uredili ovu oblast, međutim izostaje kvalitetniji rad općinskih inspekcija.

A odgovor svih javnih službi koje su zadužene za provjeru stanja u Maloj aleji pred vijećnicima Općine Ilidža trebao bi se naći krajem mjeseca, za kada je zakazana naredna sjednica Vijeća.

 

Budnjo odgovorio Konakoviću: Mene ne možeš reketirati, ti si meni dužan pare

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79