(FOTO) Sankcije zbog svojih stavova o koroni: Ostali bez posla jer su “prerano zakukurikali”

Da je danas u doba korone veoma opasno imati svoj stav, ako zbog njega dovodite u pitanje tvrdnje, uredbe ili preporuke kriznih štabova, na svojoj koži su osjetili donedavni šef epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNK (jedan od najmlađih u BiH), doktor Erdin Alajbegović kao i Slaviša Spasojević, nastavnik matematike i fizike u OŠ Sveti Sava u Modriči.

Piše: D. Pavlović za Crnu-Hroniku

Doktor Alajbegović nedavno je suspendovan s posla nakon što je svoje mišljenje iznio na društvenim mrežama, te nekim medijima.

Tako se na Facebook profilu u jednoj od objava upitao da li je razumno to što je u Kantonu Sarajevo naređeno nošenje zaštitnih maski i na otvorenom.

“Nakon donošenja mjere obavezne maske na otvorenom na području Kantona Sarajeva dolazi do naglog rasta broja pozitivnih, pa tako u sedam dana bilježimo 1000 pozitivnih. Da li je to mjera razuma ili…”, napisao je Alajbegović.

U drugoj objavi on navodi da “je u slučaju COVID-a 19 – PCR Test na hemijski spoj (a ne virus). Znamo da je proglašenje epidemije i donošenje mjera dovelo do naglog skoka broja umrlih. Postavlja se pitanje šta ne znamo? Ne znamo koliko će nas biti umrlih a pozitivnih, koliko će nas biti umrlih, koliko će nas biti siromašnih, koliko djece će ostati bez adekvatnog obrazovanja, koliko će nas biti sa dijagnozom psihoza, koliko će otseliti, da li ćemo uopće opstati kao društvo ili”….

Pored toga, za pojedine hercegovačke medije Alajbegović je ispričao da je u svom istraživanju došao do zaključka da je stanovništvo u HNK došlo do kolektivnog imuniteta na COVID 19.
“Naime kao što Vam je poznato u svim zemljama svijeta pa tako i kod nas prilikom donošenja mjera za sprečavanje širenja zaraznih bolesti koristi se Epidemiološko modeliranje. U ovom radu ja sam se koristio SIRE epidemiološkim modelom kako bih utvrdio učinak mjera kao i trenutno stanje u širenju Covid 19. Nakon statističke obrade podataka i unosa učinka provedenih mjera dolazimo, do vrlo zanimljive činjenice da je na području HNK/Ž nakon 103 dana od pojave COVID 19, broj oporavljnih osoba dostigao potreban za kolektivni imunitet na COVID 19.

(grafikon br 1 i br 2 broj novozaraženih i procenat osoba koje su došle u kontakt sa COVID 19 i stekle imunitet).

U navedenim grafikonima vidimo da dolazi do prestanka širenja bolesti. Činjenica da smo postigli kolektivni imunitet opravdava i veliki broj osoba bez simptoma a pozitivitetom na COVID 19 (osobe koje su u prethodnom periodu prebolovale bolest a zbog ispoljavanja lakših simptoma nisu se obraćali liječniku).

Mali broj osoba sa opštim infektivnim simptomima koji se trenutno registrira može se pripisati nespecifičnosti PCR testa (kao što vam je poznato PCR na COVID 19 može pokazati pozitivitet na još 64 vrste bakterija, gljivica, virusa).

Činjenica da postoji mogućnost da smo dosegli kolektivni imunitet, u narednom periodu bi trebala nagnati donosioce mjera da urade detaljniju analizu broja oboljelih ( po opštinama) kako bi mogli izdvojiti područja sa stečenim imunitetom i na koja u narednom periodu ne bi trebalo primjenjivati mjere za sprečavanje širenja COVID 19”, napisao je Alajbegović.
No, umjesto da bude nagrađen za svoje zalaganje i napreduje u službi, njemu je određena suspenzija i uručen otkaz. Ponuđen mu je novi ugovor o radu sa znatno lošijim uslovima nego do sada.

Na pitanje da li je ostao bez posla jer je prerano istupio sa svojim stavovima, Alajbegović kaže za portal Crna-Hronika:

“Ma problem je što se ovdje sedam mjeseci čeka da neki pjevac prvi zakukuriče. Problem je što sam pružio drugačiji pogled na problem, a oko mene je more pametnijih i starijih. Sad je tu u pitanju i sujeta. Kako će oni priznati da je neki malac u pravu, a ne mi profesori, doktori. Bolje im je ovako guraj do vakcine koja neće imati učinka, jer se radi o najjednostavnijem soju virusa koji mutira non-stop. To ja pokušavam objasniti. Vi, recimo, dobijete temperaturu radi raka, oni vas testiraju liječe kao da imate koronu, a vas rak usmrti ili ostanete bez medicinske njege…”, dodaje naš sagovornik.

On ističe da je jedan od problema način otkrivanja korone putem PCR Testa. “Test ne detektuje virus on detektuje genetsku sekvencu karakterističnu za taj virus i ti možeš biti pozitivan 50 dana. I u tom periodu, kakvu god bolest da dobiješ, ako te neko testira, ti ćeš biti pozitivan”, kaže Alajbegović.

Podsjetimo, Slaviša Spasojević, nastavnik matematike i fizike u OŠ Sveti Sava u Modriči, početkom septembra odbio je da nosi masku na licu tokom časova i on-line nastave. Nakon što su ga prijavile kolege, direktor ove škole Zlatko Lazić ga je upozorio a onda suspendovao.

Lazić ističe da Spasojeviću suspenzija traje do 01. decembra 2020, nakon čega će se Disciplinska komisija izjasniti šta će biti dalje sa ovim nastavnikom.

S obzirom na to da je putem Facebooka Spasojević već istakao da neće nositi masku, to će se protiviti preporukama Instituta i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS. To opet znači da bi njegov dalji angažman u ovoj obrazovnoj instituciji mogao biti upitan prenosi Crna-Hronika.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79