(FOTO) Sve spremno za održavanje treće Bh. povorke ponosa

Centralne sarajevske ulice su zatvorene za kretanje motornim vozilima, a kako bi Povorka ponosa protekla bez incidenata. Osim toga, pješaci se ne mogu kretati ulicama za koje je procijenjeno da su u sigurnosnom riziku.

To se odnosi na one koji nisu učesnici treće Povorke kojom LGBT osobe žele ukazati na loš društveni status. Ranije su organizatori ovog događaja i nadležni pozvali građane da imaju razumijevanja za sigurnosne mjere te da poštuju upute odgovornih.

Od 7 do 14 sati bit će zatvoreno 37 ulica, a učesnici Povorke kretat će se od Parka “Safeta Isovića”, ulicama Koševo, Maršala Tita do Trga Bosne i Hercegovine, a koji se nalazi ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine

U Sarajevu će danas biti održana treća Bh. povorka ponosa

Stroge sigurnosne mjere su razumljive s obzirom na to da su LGBT osobe često žrtve nasilja te da će danas biti protestno okupljanje grupe građana kojima ovaj događaj nije prihvatljiv. Osim toga, učesnici Povorke bit će visoki domaći i strani zvaničnici.

Da bi se održao red i mir angažovano je skoro hiljadu policajaca, koji su od ranih jutarnjih sati na ulicama, a ulice su blokirane metalnim i betonskim ogradama, kao i kamionima koji su parkirani na ulicama. Koriste se i policijski psi kojima se vrši pregled učesnika povorke i novinara.

Prethodne Povorke ponosa su protekle bez incidenata. Prva je održana 2019. godine kada je učestvovalo nekoliko hiljada osoba, među kojima su bile i one iz regije. Druga je održana godinu poslije, ali nije bila masovna zbog pandemije koronavirusa.

LGBT: Zašto šetamo i zašto je to toliko bitno!?

Učesnicima ovogodišnje Povorke su ranije date jasne upute kako se moraju ponašati prije, tokom i nakon događaja piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79