(FOTO) Test na kojem pada većina vozača: Koje od ovih automobila vozač kamiona vidi?

Znate li koje automobile može vidjeti vozač kamiona?

Svaki vozač zna (ili bi treba znati) da mora provjeriti mrtvi ugao prije nego što promijeni traku ili skrene. No jeste li ikad razmišljali o mrtvim uglovima drugih vozača?

Neki vozači imaju znatno ograničeniji pregled ceste, što predstavlja rizik za druga vozila oko njih. Zato je važno i da znate vide li vas i jeste li im možda upali u mrtvi ugao.

Velika teretna vozila mogu imati mnogo veće mrtve uglove od običnog automobila, kao što je i prikazano u crtežu koji je napravio Odjel za ceste i promet u Queenslandu.

Znate li koje automobile može vidjeti vozač kamiona?

Većina nas pretpostavlja da je žuti automobil skriven od pogleda vozača iza prikolice te da mu se zeleni automobil nalazi u mrtvom uglu. No za vozače kojima je kabina visoko podignuta čak je i crveni automobil izvan vidokruga. Vozači će istaknuti da će vozač kamiona znati da je crveni automobil ispred ako se već neko vrijeme vozi iza njega, no moguć je i scenarij u kojem je crveni automobil uletio ispred njega iz druge trake.

“Vozači kamiona imaju nekoliko ograničavajućih okolnosti kad je riječ o ubrzanju i usporavanju. Velikim vozilima potrebno je više mjesta za skretanje, a njihovi mrtvi uglovi veći su nego kod automobila. Jedini automobili koji se nalaze u mrtvom uglu vozača kamiona su plavi i narandžasti”, objavio je Odjel za ceste i promet Queenslanda na Facebooku.

Stručnjaci za sigurnost savjetuju vozačima da provjere mogu li vidjeti vozača kamiona ili barem njegove retrovizore kako bi znali da i on njih može vidjeti prenosi Fokus.

“Zapravo je zastrašujuće koliko malo ceste vozač kamiona može vidjeti sa svog sjedala visoko gore. Vozači, motoristi, biciklisti i pješaci moraju se sjetiti važnosti kontakta očima. Ako ne možete vidjeti vozača, ni on ne može vidjeti vas. Novi dizajn kabine i dodatna ogledala pomažu, ali trebat će godine da se zamijene svi stari kamioni koje danas imamo na cestama”, rekao je Neil Greig iz IAM RoadSmart.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Besplatna Viber grupa: Upozorite vozače na policijske patrole, radare, gužve u saobraćaju, nesreće…

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79