(FOTO) Tokom deminiranja terena kod Ustikoline demineri FUCZ-a pronašli posmrtne ostatke

Zbog najavljenih ekshumacija demineri Federalne uprave Civilne zaštite su po nalogu Tužilaštva BiH deminirali lokalitet Kacelja desetak kilometara od Ustikoline, a prilikom obavljanja zadatka pronađene su kosti, odnosno posmrtni ostaci.

Deminerski tim je očistio prostor, a prema informacijama FUCZ-a, ukupna površina koja je očišćena ručno iznosila je 17.005 kvadratnih metara sumnjive površine.

Također, na ovom lokalitetu pronađene su dvije protivpješadijske mine PMA-2 i jedno dno mine PROM-1 (dance).

“Institut za nestale osobe je dostavio akt u kojem je navedeno da je do tada očišćena površina dovoljna za izlazak na teren ovlaštenih osoba u cilju ekshumacije, pregleda, obdukcije i identifikacije. U nastavku radova nisu potvrđene informacije o miniranosti, a BH MAC je izvršio reizviđanje zadatka, nakon čega je zadatak reduciran na površinu od 7.788,64 kvadratna metra”, saopćili su iz FUCZ-a.

Radovi su izvedeni u teškim okolnostima zbog lošeg puta do lokacije na kojoj se vršilo čišćenje.

  (VIDEO) Ne prebacuje samo hrvatska policija migrante u BiH: Srbijanski graničari pokazuju gdje se Drina najlakše može preći

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79