(FOTO) Tužan je život u naselju Bafo: Pojedinci nemaju ni struju ni vodu

U prigradskom naselju Bafo, u 91 stanu smještene su izrazito ranjive kategorije društva o kojima niko ne brine. Ovo naselje nastalo je 1998. godine, kao tranzitni centar iz kojeg bi se protjerani građani mogli vratiti u svoje domove. Radi se o montažnim, dotrajalim objektima od 36 kvadrata, koji su u velikoj mjeri devastirani.

Već 22 godine Grad Mostar raseljene i socijalno ugrožene osobe smješta u montažne kuće izgrađene u Bafu. Kuće su napravljene za prvobitnu namjenu, te nisu trebale trajati duže od 10 godina. Trinaest godina u ovom naselju živi Safet Helecija, ratni vojni invalid, koji je tek nedavno počeo dobivati redovna primanja. Kaže nam da je život ovdje tužan.

Nikakvi uslovi

– Dvjesto maraka od vojske što nam daju imam, ganjam sad penziju i fale mi dvije godine, pa sam dao u MUP. Imam papire i sve. Razvlače me ko uže, ni tamo ni ovamo. Nemam ništa od tih dvjesto maraka. Da mi nije ove kuhinje, krep’o bih od gladi, eto kako živim, ističe Safet kojem je supruga od dijabetesa umrla prije nekoliko godina.

image

Helecija: Da mi nije pomoći, crk’o bih

​Dodaje da sve popravke na kući sam izvršava, kako bi život bio bar malo ugodniji. Safet je živio u Stocu, porodična mu je kuća porušena, te je bio primoran pomoć i smještaj tražiti od nadležnih.

Kompleksi u kojima žive mještani Bafa su dvospratni. U jednoj kući su četiri porodice, a svakoj porodici dodijeljena je soba u sklopu koje je kuhinja, te kupatilo.
– Kako su zgrade montažne, one se ljuljaju, crepovi su stari, najlošijeg kvaliteta tada udarani, jer to nije predviđeno duže za korištenje nego 10 godina, tako sam čuo. Evo, vidite ove spojeve, što se lijepilo mrežicom, zamazivali da se eto malo produži taj vijek, priča nam Safet Mulić.
Oni sretniji u ovom naselju imaju barem osnovno, struju i vodu. Drugima je zbog neplaćenih računa uskraćen i taj luksuz. Samohrani roditelji, puno djece i puno problema.
– Ma, svima nam je Boga mi ovdje teško, ima i baja i svašta, a malo dijete i u kakvim uslovima živi. Prokišnjava, propuh, teško Boga mi, ističe Adnan Kostić, otac jedne djevojčice.

​Žali se kako su u ovim stanovima smještene i psihički bolesne osobe bez ikakvog nadzora i brige.

Jedan obrok

Đana je sa porodicom ovdje već 15 godina. Isprva nije htjela pričati o teškom životu, jer tvrdi da su mnogo puta do sada davali izjave uzaludno.
– Evo, rekao vam je čovjek koliko puta su snimali i dolazili. Koga je to briga, nikoga, naglasila je.
Alija Smajić jedini je stanovnik Bafa koji ima stanarsko pravo, ali uprkos tome prije 12 godina smješten je ovdje. Stan je dobio od hercegovačkog giganta Aluminija, ali mu je on na prevaru oduzet, te sada život provodi u ovoj neuslovnoj montažnoj kući.
– Imam sve papire, ali nemam stan. Hajd’ mi pokaži stan kad ga nema i onda mi dali ovdje da stanujem do daljnjeg. Kažu naći će se neko rješenje, pa čak sam i ovdje imao problema. Htjeli me izbaciti, kako se koja vlast mijenjala, tako su i oni zakone mijenjali, ogorčen je Alija.

image

Kuće montirane, krov prokišnjava

Većina mještana Bafa nije htjela da se slika niti priča o položaju u koji su dovedeni. Mnogi su invalidi, raseljene osobe porušenih kuća iz gradova iz kojih dolaze, a kao jedinu pomoć dobijaju jedan topao obrok dnevno iz Narodne kuhinje prenosi Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79