(FOTO) Tuzlak uputio otvoreno pismo: Živimo u centru grada, a nemamo ni kontejner za smeće

Iako je platforma Centar 72 Gradska uprava Tuzle osnovana u cilju bolje komunikacije s građanima, neažurnost nadležnih u ovom segmentu nagnala je Tuzlaka Mirzu Jašarevića da na adresu Gradskog vijeća Tuzle i gradonačelnika Jasmina Imamovića uputi otvoreno pismo u kojem je ukazao na brojne probleme s kojima se susreću stanovnici ulice Goli brijeg. Jašarević u svom pismu navodi da su se pokretanjem aplikacije Centar 72 nadležne službe obavezale da u roku od 72 sata odgovore na sva postavljena pitanja, međutim, iz vlastitog iskustva je vidio da to nije slučaj.
„Uvidom u ostale prijavljene probleme primjetio sam da na neka od postavljenih pitanja nije odgovoreno mjesecima, pa i više“, kaže Jašarević koji je nakon upućivanja prijava odlučio otići korak dalje te uputiti otvoreno pismo na adresu Gradskog vijeća Tuzle i gradonačelnika Jasmina Imamovića. Kako je navedeno u pismu, ulica Goli brijeg se nalazi u samom središtu grada, a putna komunikacija na potezu od mosta Pasarela do skretanje u Merdžinu ulicu je izuzetno loša. „Na ovom potezu, više od pola ulice je i danas pod kaldrmom, što i ne bi bio neki problem da se ona redovno održava od strane nadležne gradske službe. Naime, u proteklih 20-30 godina, desilo se mnogo kvarova na vodovodnim, kanalizacionim, elektro, telefonskim i drugim instalacijama koje su provedene ispod površine ulice. Nakon svake intervencije nadležnih službi, te nakon vađenja granitnih kocki, nama bi ostajale hrpe tucanika i iskopane zemlje koje se vremenom slegnu, nakon čega nastanu velike rupe i krateri, koji otežavaju kretanja vozila i pješaka, u već ionako deformisanoj cesti od slijeganja terena. Samo ću spomenuti da, nakon svake takve intervencije, granitne kocke stoje toliko dugo dok ne budu otuđene, umjesto da ih nadležna služba vrati tamo gdje su i bile. Nažalost, to se nikada nije desilo i sada imamo stanje koje možete vidjeti na priloženim fotografijama. Stanari naše ulice često u šali kažu, da jedva čekaju da gradonačelniku padne na pamet nova rekonstrukcija nekog gradskog parka, jer bi nam tako odvezli granitnu kocku, a put asfaltirali. (kao u slučaju skidanja kaldrme u MZ Kula i odnošenje iste u centralni gradski park). Prije 5-6 mjeseci smo dostavili, u ured MZ Jala, potpisanu peticiju za rekonstrukciju ove putne komunikacije, ali još uvijek nemamo nikakav odgovor na istu. Pitamo se koliki je zakonski rok da nam se nadležne službe jave sa bilo kakvim odgovorom?!“, stoji u pismu.
Kada je riječ o odvozu smeća, Tuzlak navodi da je on uredan i na vrijeme – ponedjeljkom i četvrtkom. Međutim, ono što se dešava u ostalim danima, kada građani iznose svoje smeće zbog redovnog odvoza, teško je, navodi on, opisati. „Naime, u našoj ulici nemamo, niti smo ikada imali i jedan kontejner za odlaganje smeća, tako da se stanari snalaze i traže alternativne načine. Mnogi odnose svoje smeće u druge mjesne zajednice, ali većina ih mora ostavljati na ulici, tako da su ove hrpe smeća prepuštene na milost i nemilost pasa lutalica i sakupljača sekundarnih sirovina. Uzgred, koristio sam i vlastita poznanstva sa direktorom nadležne službe, kako bi se ovaj problem sa kontejnerima riješio, međutim i pored dobre volje obje strane, ni to nije dalo rezultate. Mi i dalje nemamo niti jedan kontejner za ulicu Goli brijeg i ne znamo kakve su namjere naših gradskih vlasti po ovom pitanju. Imate li vi adekvatan odgovor na ovaj naš problem?“, kaže se u pismu. Dotaknuvši se centralnog grijanja, Jašarević je u pismu naveo da su u 2010. godini, tadašnja Općina Tuzla i JP Centralno grijanje, uz pomoć sredstava međunarodnih donatora, uspjeli uraditi centralni toplovod na potezu „Vatrogasni dom- Goli brijeg br. 1“, što je za mještane bilo vrlo ohrabrujuće.
Međutim, od tada pa do danas, punih osam godina, više ništa nije učinjeno da se stanovnicima ovog dijela grada olakša individualni priključak na centralno grijanje, u smislu postizanja dogovora oko načina plaćanja priključka, jeftinije nabavke podstanica i cijevi, mogućnost priključenja više objekata na jednu podstanicu kao što je to slučaj u zgradama. „Za ovih osam godina, nije organizovan niti jedan sastanak u MZ Jala, kako bi se o ovome razgovaralo ili dale podrobnije informacije od nadležnih službi i/ili javnih preduzeća o svim mogućnostima priključenja na gradski toplovod, iako ste potpuno svjesni koliko domaćinstava u tom dijelu grada koristi ugalj kao osnovni energent za zagrijavanje svojih domova. U navedenom periodu, zbog previsokih cijena priključka, na ovom potezu ukupno se priključilo tek šest objekata, što ovu investiciju čini potpuno neopravdanom. Da li imate plan/namjeru da se nekako približite građanima po ovom pitanju ili ćete dopustiti da i u narednih osam godina samo grijete pod/zemlje?“, ističe se u pismu. Jašarević u pismu navodi i da nepovoljna konfiguracija terena i gusta naseljenost u MZ Jala, nikako ne treba biti alibi da se ništa ne pokuša poduzeti po pitanju izgradnje nekog manjeg dječijeg igrališta ili parka s klupama za odmor starijih sugrađana.
„Samo ću vas informisati, jer to sigurno ne znate, da naša djeca odrastaju na južnoj magistrali i igraju ‘basket’ na košu koji je pričvršćen na stub ulične rasvjete u ulici pod nagibom od 45 stepeni. Sve druge mjesne zajednice u našem gradu, ovo i mnogo više itekako imaju i obilato koriste. Blago njima! Naša djeca i naši očevi i majke su ‘osuđeni’ da prelaze preko već potpuno ruiniranog i nesigurnog mosta Pasarela, koji je njihova jedina veza sa prostorima za nabavku, odmor i igru u centru grada. Stanje ovog mosta dodajemo kao još jedan veliki problem naše cijele mjesne zajednice, koji predstavlja jako opasan prelaz za pješake iz više razloga. Naime, ograda je stara, nespretno premazna preko korodiranih dijelova, te klimava na pojedinim dijelovima, što bi mogao da bude uzrok pada pješaka na južnu magistralu ili u rijeku Jalu! Zbog čestih kvarova na rasvjeti na magistrali, ovaj most je često u mraku (jer ne posjeduje vlastitu rasvjetu), čime se stvara veliki osjećaj nesigurnosti kod djece i mladih u večernjim satima. Dodatno, stepenice za prilaz ovom mostu, sa obje strane, su kao i gore pomenuta kaldrma, polomljene, okrnjene i pune sitnih kamenčića koje se nikada ne metu i ne peru, što ih čini potpuno neprilagođenim za prelaz osoba koje su stare ili imaju neki invaliditet. Mi nemamo alternative, osim da siđemo ispod mosta i prelazimo južnu magistralu na mjestima bez pješačkog prelaza, jer mi ovaj most moramo prelaziti i po nekoliko puta dnevno, zajedno sa turistima i studentima, koji borave u privatnim smještajima i hotelima u našem naselju.
Pitam vas, gradski vijećnici i gradonačelniče, koje biste riješenje našli za vašu djecu i vaše roditelje, koji svakodnevno moraju prelaziti ovaj most, najmanje četiri puta dnevno, radi škole i nabavke osnovnih namirnica?!“, navedeno je u pismu. Na ovaj dopis, ističe spomenuti Tuzlak ne zahtjeva nikakav odgovor, jer je, kako je dodao, svjestan šte će u njemu dobiti kao obrazloženje. „Vi obično imate velike procedure čak i za najjednostavnija pitanja građana, pa se stalno pravdate izgovorima da ne postoje sredstava u budžetu, da nismo prioritet i/ili da je to nadležnost nekog trećeg… Stoga nam nemojte ni odgovarati na isti, nego konačno nešto učinite. U iščekivanju vaše promptne reakcije, ja i moje komšije iz ulice Goli brijeg, ćemo biti strpljivi i spremni da zajednički učinimo da ovaj dio grada oživi i bude ‘za život najudobniji svakom njenom stanovniku'…, a ako ni to niste u stanju, bar nam učinite zadovoljstvo i skinite breme nulte zone koju nam neosnovano pripisujete! Svjesni smo i drugih prioriteta i problema u gradu, ali i mi, bar na ovaj način želimo ukazati na svoje!“, zaključuje se u pismu. (Tuzlanski.ba)