(FOTO) U Banjaluci se slavi neustavni Dan RS, u Sarajevu protesti: “Buđenje građana” ispred Ambasade Srbije

Organizacije i pojedinci okupljeni oko inicijative “Buđenje građana” okupili su se danas ispred Ambasade Srbije u Sarajevu jer, kako navode, zbog aktuelnog rukovodstva te zemlje strepe hoće li se rat i nasilje ponoviti.

Radi se o mirnim protestima koji su počeli u 12 sati, piše Avaz.

Jedan od organizatora protesta, aktivista Suad Đozić, izjavio je jučer da zahtijevaju da državni organi Srbije priznaju počinjeni genocid u širem regionu Srebrenice, te da zvaničnici te zemlje prilikom posjeta Bosni i Hercegovini ne zaobilaze diplomatski protokol i da ne učestvuju u protuustavnim obilježavanjima tzv. dana RS 9. januara.

Protesti bh. građana širom svijeta

Građani zahtjevaju također da Srbija, kako je rečeno, obustavi nametanje svog obrazovnog sistema u predškolskim i školskim ustanovama na teritoriji entiteta RS, te da izmiri dugovanja prema državi BiH u općinama Zvornik, Bratunac, Srebrenica i Višegrad, zbog korištenja hidropotencijala rijeke Drine, kao i da obustavi daljnju dogradnju hidrocentrala na Drini i izgradnju novih do potpisivanja Sporazuma o međudržavnim granicama BiH i Srbije ili odobrenja bh. institucija.

Također, najavljeno je da će u ponedjeljak, 10. januara u 12 sati protesti biti organizovani ispred Ureda visokog predstavnika u Sarajevu kako bi izrazili zabrinutost zbog političke i sigurnosne krize u BiH, a u sklopu protesta bh. građana širom svijeta.

Na tim protestima će tražiti odlučne mjere UN-a, NATO saveza i Evropske unije u očuvanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, te implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava i obustavljanje svih pregovora koji imaju za cilj, kako je rečeno, očuvanje postojećeg stanja u BiH i produbljivanje višedecenijske diskriminacije i vladavine etnokratije.

Izmiri svoja dugovanja prema državi BiH

Zahtjevi bh.građana Ambasadi Srbije u Sarajevu

1. Da državni organi Republike Srbije priznaju počinjeni genocid u širem regionu Srebrenice u skladu sa presudama Međunarodnog Suda pravde u Hagu i Haškog tribunala.

2. U cilju stvaranja i održavanja dobrosusjedskih odnosa i bilateralne saradnje sa državom Bosnom i Hercegovinom građani pozivaju zvaničnike Republike Srbije da prilikom posjeta Bosni i Hercegovini ne zaobilaze diplomatski protokol te da ne učestvuju u protuustavnim obilježavanjima tzv. Dana RS 9. januara, čak ni kao krsne slave RS-a.

3. Da Republika Srbija obustavi nametanje svog obrazovnog programa u predškolskom i školskim ustanovama na teritoriji entiteta RS, jer time krše Ustav BiH i Okvirni Zakon o obrazovanju BiH (Sl.glasnik 18/2003 i 88/2007). Ne postoji država koja bi dozvolila da joj druga država obrazuje građane, posebno u oblastima historije.

4. Da Republika Srbija izmiri svoja dugovanja prema državi BiH i opštinama Zvornik, Bratunac, Srebrenica i Višegrad, zbog korištenja hidropotencijala rijeke Drine.

5. Da Republika Srbija obustavi dalju dogradnju hidrocentrala na Drini i izgradnju novih do potpisivanje Sporazuma o međudržavnim granicama BiH i Srbije ili odobrenja institucija države BiH. Republika Srbija ne može sklapati bilo kakve sporazume sa entitetom o korištenju hidropotencijala i ostalih prirodnih bogatstava države Bosne i Hercegovine, u protivnom bi se mogla suočiti sa tužbama pred međunarodnim sudovima.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79