(FOTO) U Beogradu osvanuli grafiti Cvijeta Srebrenice uz natpis pamtimo

Grafiti Cvijeta Srebrenice osvanuli su jutros na više lokacija u beogradu, u naseljima Dorćol, Vračar i Savski Venac.

Iza ispisivanja grafita stoje “građani i građanke Beograda koji pamte 8.372 žrtve genocida u Srebrenici”.

Oni su jutros, uz fotografije grafita, medijima poslali i svojevrstan proglas:

– Mi, građani i građanke Beograda pamtimo 8.372 žrtve genocida u Srebrenici. Sa gnušanjem odbacujemo zvaničnu državnu politiku glorifikacije ratnih zločinaca i negiranja genocida. Tražimo od predsjednika republike Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da priznaju genocid, povedu institucije republike u smjeru preuzimanja odgovornosti i poklone se žrtvama. Da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica! Smrt fašizmu! – stoji u ovom proglasu.

Dalje navode da su sve njihove fotografije slobodne za preuzimanje i dijeljenje, te da ukoliko neko želi sam da slika neki od grafita može se obratiti na mail borbastalna@gmail.com i dobit će adresu uz napomenu da uz fotografiju ne objavljuje tačnu lokaciju.

Cvijet Srebrenice ili cvijet “Sjećanje”, je nezvanični simbol genocida u Srebrenici koji se dogodio za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini 1995. godine. Cvijet su osmislile žene iz udruženja “Gračaničko keranje” iz Gračanice, a prvi put je javnosti predstavljen 1. jula 2011. godine. Bijela boja latica cvijeta predstavlja nevinost ili stradanje, zelena boja koja je u središtu cvijeta predstavlja nadu, a 11 latica simboliziraju 11. juli 1995. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79