(FOTO) U Bihaću demineri FUCZ očistili 123.898 m2 sumnjive površine

Na lokaciji “Aerodrom Željava Baljevac, šest kilometara zapadno od Bihaća, završen je deminerski zadatak tehničkog izviđanja koji su obavili deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) “Bihać B” i “Livno B”, Mašinski tim sa mašinom za deminiranje PT 300 i POEK tim.

Površina predmetnog zadatka nakon reizviđanja iznosila je 123.898 m2 i rađena je u tri cjeline; mašinskom metodom sa mašinom za deminiranje PT 300 – 55.500 m2, manuelnom metodom tehničkog izviđanja – 67.698 m2 i metodom čišćenja oko pronađenih mina – 700 m2.


Tokom izvođenja radova na ovom deminerskom zadatku pronađene su dvije mine (PROM 1) i dva NUS-a (ručna bomba M-75 i kumulativna raketa M 80). Uništavanje pronađenih sredstava obavio je tim FUCZ za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) “Bihać A”.


Deminirana lokacija se nalazi iznad rijeke Klokot koja napaja grad Bihać pitkom vodom i od izuzetnog je značaja za stanovnike navedenog područja. Lokacija je i u neposrednoj blizini državne granice sa Republikom Hrvatskom a tu je i bivši aerodrom “Željava” koji predstavlja historijsku vrijednost zanimljivu za građana Krajine, BiH ali i šire.

Uz to, ovo područje pogodno je i za razvoj poljoprivrede i stočarstva.
Uklanjanjem minske opasnosti sa predmetne lokacije prošireno je sigurno okruženje za brojne posjetioce i lokalno stanovništvo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79