(FOTO) U Indoneziji pronađena nestala podmornica: 53 člana posade preminula

Čelnik indonezijske vojske Hadi Tjahjanto izjavio je u nedjelju da je pronađena podmornica koja je potonula ove sedmice, pri čemu je poginula kompletna posada od 53 člana.

“S tim konačnim dokazom možemo potvrditi da je ‘KRI Nanggala 402’ potonula i svih 53 članova posade je poginulo na dužnosti”, objavio je on na konferenciji za novinare, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Podmornica, jedna od pet u indonezijskoj floti, sudjelovala je u vojnoj vježbi u blizini obale Balija prije nego što je s njom u srijedu izgubljen kontakt.

Naftna mrlja u blizini lokacije podmornice ukazivala je na moguće oštećenje spremnika za gorivo i potaknula strahove od katastrofe, prenosi AlJazeera.

Koban scenarij

Zalihe kisika u podmornici njemačke proizvodnje bile su dovoljne do subote ujutro, a tokom subote u moru su pronađeni i predmeti iz nje, što je već upućivalo na koban scenarij.

Mediji prenose da su se među pronađenim predmetima nalazili i dijelovi prostirki za klanjanje.

The 53-man crew of the Indonesian submarine which went missing have now been confirmed to have died.

One of the debris they found was part of a prayer mat.

May Allah accept them as martyrs.

Posted by IlmFeed on Sunday, 25 April 2021

Stručnjaci su upozoravali da je podmornica mogla biti uništena pritiskom vode na nivou od 700 metara dubine, mnogo više nego što može izdržati.

Indonezija je podmornicu nabavila 1981. godine, a vlasti tvrde da je bila ispravna.

U potrazi su pomogli i susjedni Singapur i Malezija, kao i Sjedinjene Američke Države te Australija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79