(FOTO) U Kalesiji mirna šetnja za Nizami i sve žrtve nasilja u BiH

udruženje ‘Snaga nezavisne žene’ je za danas (subota – 19.08.2023) sa početkom u 12h u centru Kalesije (plato ispred BKC-a) najavilo protestnu šetnju povodom brutalnog ubistva Nizame Hećimović u Gradačcu.

Proteklih dana u nekoliko BH gradova su održane mirne šetnje u kojima se skrenula pažnja na problem nasilja nad ženama ali i generalno nasilja u društvu. U Kalesiji se danas okupilo oko stotinjak građanki i građana.

Broj sigurno nije veliki, i svakako je za analize (svake vrste) zašto ovakve stvari ne podržimo na konkretan način – prisustvom. Svakako da nije kritika prema pojedincima, jer svako može imati opravdanje za neprisustvo, ali kao kolektivu, građanima koji stalno pozivamo na pravdu i na (svoja) prava, ispit nismo u potpunosti položili.

Ipak, sve promjene su počinjale od manje skupine, pa tako i ovakav skup treba da ima takvu poruku.


Među prisutnim su bile i dvije influenserke iz Kalesije, Ilda Humić i Sabrina Tubić, koje putem društvenih mreža često upozoravaju upravo na ovakve stvari i pokušavaju djelovati na mlade osobe u pozitivnom pravcu, porodičnim i moralnim vrijednostima.

“Možda je mali broj nas koji smo se okupili, ali i ovo je bolje nego da nismo nikako se okupili i ostali svojim kućama. Naše je da upozoravamo na stanje i pozivamo na bolje. Hvala svima koji su svoje vrijeme planirali i prilagodili ovom okupljanju, i naše aktivnosti se ne smiju završiti sa ovim skupom” – rekla je u kratkom obraćanju nakon završetka mirne šetnje Hasmira Malić, organizatorica okupljanja.

Mirna šetnja je, simbolično, završila ispred Policijske stanice Kalesija. Ne kao poruka PS Kalesija, nego kao poruka sistemu u BiH piše NKP.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79