(FOTO) Urbicid u Banjaluci u završnoj fazi: Novi atak na vakufsku imovinu

Banja Luku, planski i kontinuirano ubijaju već preko 50 godina. Najžešća faza ubijanja našeg grada, o čemu znaju i ptice na grani, desila se ranih 90-tih, kada su tadašnji okupatori, po klačicnom fašističkom modelu, protjerali preko 80 hiljada domicilnih Banjalučana – nesrba, čime su joj potpuno izmijenili krvnu sliku.

Piše: Behrudin Gušić

Ali, na tome se, nažalost, nije stalo. Nakon krvne slike došao je na red skelet Grada. Eh, ta rabota je zapala postdejtonsku lokalnu vlast u Banja Luci, umreženu sa brojnim tajkunima i ponekim rođenim domicilnim Banjalučaninom – Bošnjakom, kako bi iz njima znanih razloga brisali sa lica zemlje banjalučke mahale, voćnjake, znamenite objekte po kojima ja Banja Luka bila prepoznatljiva stoljećima, kako bi Gradom dominirao – beton. Naravno, oni ne znaju ili neće da znaju da grad ne čine betonski blokovi i neboderi, nego njegovi ljudi i objekti koji su služili ljudima i davali Gradu duševnu komponentu. Da me se ne shvati pogrešno, nisam ja protiv nebodera i stambenih zgrada ako su oni ukomponirani u okoliš, u ambijent određene urbane sredine i koji se ne grade rušenjem starih, čak i reprezentativnih objekata. Ali, to u Banja Luci godinama nije slučaj: čini se sve da se Grad, ili ono što je ostalo od njega – jednostavno ubije.

Nasrnuli su čak i na Vrbas – zločin nad prirodom i historijom

Ona dva splava niže i više Gradskog mosta ne samo da su ruglo koje je grubo nasrnulo na ljepotu smaragdno zelenog Vrbasa, već je to zločin i nad prirodom te historijom. Da, “učiteljica života” stoljećima i milenijumima pamti Vrbas i njegove obale, a sada se nađoše vandali koji dopustiše da se pola riječnog korita preko puta Kastela i Studenca poklopi nekakvim skalamerijama! Zar je to njihova babovina da mogu uzurpurati i samu rijeku?!
Palas konacno prodat, neki slavodobitno trljaju ruke

Saga o hotelu Palas je trajala decenijama. Treba li podsjećati da je riječ o vakufskom objektu čija je i zemlja ispod i oko njega. I ovih dana stižu vijesti da su “konačno riješeni imovinsko-pravni odnosi…” i da će se “umjesto rugla u centru grada sagraditi veleljepni objekat…” Baš je ovim riječima sudbinu Palasa opisala novinarka N-1 televizije Anđelka Marković. Naravno, nije se upustila u istraživanje kako su “riješeni imovinsko-pravni odnosi…”, odnosno kako je “Zepter” došao do prava vlasništva nad Palasom, odnosno ko mu ga je prodao. Kao što je njoj i njenoj televiziji trebalo više od godinu dana da objavi samnom dogovorenu priču o kriminalu nad HB haremom, odnosno tek kada je Fatmir Alispahić u svome Defteru istu objavio. To što ona radi nije novinarstvo a radovanje što će se srušiti Palas nije odlika pravih Banjalučana.

Današnji napad na temelje Tabačke džamije novi “probni balon” za uzurpaciju preostale vakufske imovine u Gradu

Dobro ste pročitali, hajdučki napad bagerom na temelje džamije u Tabacima, znači na vakufsku imovinu, desio se eto nedjeljom i to ujutro kako bi bilo što dalje od očiju javnosti. Međutim, hvala Bogu da ima budnih i odvažnih naših sugrađana koji su pravovremeno i adekvatno reagirali, potom je uslijedila intervencija predsjednika IO Medžlisa i glavnog imama i te radnje su zaustavljene. Sutra bi trebao izići geometar i potvrditi da je to naša parcela koju bi onda trebalo pod hitno ograditi.

O ovome je već pisao moj komšija i suborac hadži Elmir Muftić i ja ne bih sada ništa u vezi s tim ponavljao. Ali treba konstatirati da ovaj današnji novi napad na vakufsku imovinu treba shvatiti kao oprobanu metodu banjalučkih tajkuna da bespravnim atakom na našu imovinu prvo puste “probni balon”, pa ako uspije, uspije a ako ne – nikom ništa. Nažalost, uspjelo im je u velikom broju slučajeva, odnosno na mnogim džamišćima sa nekih od priloženih fotki.

Zato, ako Rijaset i Vakufska direkcija ne haju za ovakve probleme u Banja Luci, a ne haju, barem mi moramo biti budni 24 sahata dnevno. Jer, ni neprijatelj ne spava. Ako ne možemo utjecati na ono što gradski oci dozvoljavaju, a dozvoljavaju urbicid, ako ne možemo utjecati na pojedince da ne prodaju svoj grunt u Banja Luci, možemo i moramo učiniti sve da zaštitimo imovinu koju su onomad, za opće dobro, uvakufili naši časni pretci.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79