(FOTO) Uspješno realizirana pokazna vježba GSS-a Novi Grad Sarajevo

Potraga i spašavanje za nestalim i nastradalim planinarima na širem lokalitetu Bjelašnice:
U dane 16./17. i 18. 10. 2020. odvijala se pokazna vježba “Potraga i spašavanje za nestalim i nastradalim planinarima”, na širem lokalitetu Bjelašnice.

Na vježbi je bilo 40 učesnika gdje su se poštovale mjere socijalne distance uz korištenje dezinfekcije i druge zaštitne opreme sve u cilju sprječavanja širenja virusa COVID 19.
Lokacija: Bjelašnica (Umoljani, Gradina, klanac i Studeni potok)
Organizator: Gorska Služba Spavašavanja Novi Grad Sarajevo
Podrška: Općina Novi Grad Sarajevo i Civilna zaštita Općine Novi Grad Sarajevo
Učesnici: Pripadnici/pripadnice GSS Novi Grad Sarajevo, CZ Novi Grad Sarajevo, Sanitetski prevoz PARAMEDIC Sarajevo, SBA Škola letenja Sarajevo, EUFOR BiH, Centar za obuku pasa “Arka”…

Motiv vježbe:
Nakon što smo uočili da je povećan broj građan BiH koji su zbog pandemije COVID 19 spriječeni putovati, koriste turističke resurse naše zemlje tj. odlaze na planinu bez adekvatne opreme i obuke.
Naša misija i motiv ove pokazne vježbe jeste da skrenemo pažnju na edukaciju i opremanje kada je u pitanju bavljenje outdoor sportovima.
Također jedan od motiva ove pokazne vježbe jeste taj da pokažemo ima neko ko brine o Vašoj sigurnosti, a to smo mi volonteri GSS-a 24/7/365 dana u godini jer za nas “LJUDSKI ŽIVOT NEMA CIJENU”.

Cilj vježbe: Provjera spremnosti i obučenosti naših pripadnika/pripadnica volontera na zahtjevnu akciju traganja i spašavanja te interoperabilnost profesionalnih i amaterskih službi sve u cilju očuvanju ljudskog života.
Tok pokazne vježbe:
-dolazak na lokaciju i montiranje kampa;
-radionice, predavanja i prezentacije naših iskusnih pripadnika i pripadnica iz oblasti:
– misija, vizija i cilj GSS-a
-pružanje prve pomoći
-orijentacija i GPS
-radio veza
-potraga i spašavanje (SAR)
-zapovjedno vozilo
-upotreba drona u akcijama potraga i spašavanja
-upotreba helikoptera u akcijama potraga i spašavanja
-upotreba potražnih pasa u potragama i spašavanju
-upotreba žirokoptera za izviđanje i osmatranje terena u toku potražne akcije
-upotreba paraglajdera za izviđanje i osmatranje terena u toku potražne akcije
-zahtjevne akcije tehničkog spašavanja
-oprema i čuvanje opreme
-vježba
– analiza vježbe
– pakovanje opreme i povratak u Sarajevo
Hrana za sve učesnike vježbe je pripremana na terenu za koju su bila zdužena naša dva pripadnika.

Tok akcije:
Nakon što smo dobili dojavu od planinara na dežurni broj GSS Novi Grad Sarajevo 17.10.2020. u 13:34 časova da se desila planinarska nesreća i da je njegovo dvoje prijatelja povrijeđeno dok su penjali stijenu te da su loši meteo uslovi na lokaciji, koju smo dobili od planinara u blizini Crvenog klanca.
S obzirom da na mjestu gdje se desila nesreća je loša mreža mobilnih operatera on se udaljio cca 3 km od mjesta nesreće gdje je dobio signal na mobilnom telefonu.
Naglasio je da je magla, da ne zna njihov stepen povreda i da je on dijabetičar.
Sa dežurnog broja GSS Novi Grad Sarajevo smo putem SMS poruke obavjestili sve pripadnike i pripadnice o akciji i da je potrebno da se okupimo u našoj bazi u “Centru za edukciju, sport i rekreaciju Safet Zajko”.
U 14:05 prvi tim od pet pripadnika se uputio sa doktoricom GSS Novi Grad Sarajevo put Bjelašničkog sela Umoljani.
Nakon što smo pokušali ostvariti kontakt sa planinarom koji je dojavio ovaj slučaj, bio je nedostupan.

U bazu GSS Novi Grad Sarajevo se u 14:30 časova okupilo još 26 pripadnika i pripadnica.
Obavjestili smo Operativni centar CZ Novi Grad Sarajevo o nastaloj situaciji i također smo uputili zahtjev prema Službi Civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo o potrebnom MTS-u za ovu akciju što nam je brzo odobreno.
Operativni centar CZ Novi Grad Sarajevo nas je obavjestio da je obavješten i Kantonalni operativni centar Civilne zaštite o nesreći koja se dogodila.
Pozivamo kolege iz Extrem Sport Club Sarjevo da pokušaju sa paraglajderom sa Bjelašnice da obave izviđanje terena i lociranje mjesta nesreće na što nam odgovaraju da bi se rado odazvali kao i uvjek ali da meteo uslovi ne dozvoljavaju letenje paraglajderom.
Također se obraćamo za asistenciju kolegama iz SBA Škola letenja Sarajevo da dobijemo podršku za ovu akciju prelet žirokopterom iznad lokacije da također pokušamo locirati mjesto nesreće nakon čega smo dobili odgovor da će se uključiti u ovu akciju.
U 15:15 časova prvi tim od pet pripadnika je potvrdio dolazak na lokaciju Studeni potok, vođa tima je rekao da je kiša, magla te da su sreli pastira koji je vidio na udaljenosti oko 300 m planinara kako se panično kreće u pravcu Studenog potoka.
Pilot žirokoptera Haris je javio da je napravio prelet preko Bjelašnice i da mu je smanjena vidljivost te da se vrijeme pogoršava da će morati prkinuti let.
Planinar koji je dojavi za nesreću i dalje je bio nedostupan.
Donosimo odluku jer se približava noć, te da će biti hladnije, da sve resurse kojima raspolažemo kao i resurse CZ Novi Grad Sarajevo upotrjebimo jer se radi o tri mlada života.

Prvi tim javlja da nemaju još nikakvih rezultata.
U 17:00 časova dolazimo na mjesto gdje je planinar koji odgovara našem opisu posljednji put viđen od strane pastira te formiramo bazu potrage i spašavanje planinara.
U međuvremenu je stigao i potražni pas iz Centra za obuku pasa “Arka” kao i njegov vodič, sanitetski prevoz Paramedic Sarajevo, Policija Trnovo…
Na terenu je ukupno 32 pripadnika/pripadnice GSS Novi Grad Sarajevo.
Pravimo timove za brzu fazu potrage i spašavanja za planinarima.
Kolega koji je zadužen za radio vezu dolazi na teren sa mobilnim komunikacijskim centrom i zapovjednim vozilom.
U brzoj fazi pretrage šireg terena Tim 1 i Tim 2 javljaju da je pronađeno više tragova koji bi mogli pripadati nestalom planinaru koji je dojavio nesreću.
Na terenu je kiša i magla.
Dron operater GSS Novi Grad Sarajevo je dronom snimio širi lokalitet Gradine, Studenog potoka, Crvenog klanca kojem su također smetali loši meteo uslovi.
Tim 1 je našao veći broj tragova očitao koordinate putem GPS-a i poslao ih u bazu među tragovima je pronađen mobitel i ruksak koji pripadaju nestalom.
U 18:20 časova povlačimo Timove u bazu potrage te donosimo odluku da se uključi potražni pas i vodič potražnog psa na lokaciju gdje je pronađen veći broj tragova. U 18:45 časova u bazu potrage vodič potražnog psa javlja da je Rex markirao te ne dugo nakon toga je potvrdio pronalazak nestalog planinara podhlađenog i iscrpljenog.
Nakon toga upućujemo medicinski tim GSS Novi Grad Sarajevo gdje su na licu mjesta ustanovili da ima povišen šećer, podhlađenost prevezli smo ga u kamp gdje smo istog zbrinuli.

Tim 4 je u 19:07 časova locirao mjesto nesreće, te su pozvali bazu putem radio veze nakon čega su tražili tim sa tehničkom opremom i medicinski tim.
U 19:30 časova je započela evakucija i zbrinjavanje teško povrjeđenog, nakon toga je evakuisan i lakše povrijeđeni penjač.
Akcija je završena u 21:00 časova kada su povrjeđeni prebačeni helikopterom i medicinski zbrinuti u Sarajevu.
Vaš tim GSS Novi Grad Sarajevo.
Analiza i pakovanje opreme!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79