(FOTO) Vandali oštetili bošnjački spomenik kod Srebrenika

Oštećeno spomen obilježe palim borcima u ratu u mjestu Zahirovići kod Srebrenika.

Tokom pretprošle večeri nepoznata osoba ili više njih počinili su neshvatljiv vandalizam na spomeniku šehidima u srebreničkom naselju Zahirovići.

Pod još uvijek neutvrđenim okolnostima, na spomeniku su iscrtani uvredljivi grafiti i razbijeno je nekoliko staklenih ploča.

Ovaj spomenik podignut je prije više od deset godina u znak sjećanja na petoricu šehida iz ovog naselja koji su u proteklom Odbrambeno-oslobodilačkom ratu položili svoje živote u temelje ove države i do sada,kako kažu mještani, nikada nije bilo nikakvih problema niti incidenata ove vrste.

Sami mještani i porodice šehida ogorčeni su i uznemireni ovakvim gnusnim činom svojevrsnog ponižavanja njihovih najmilijih koji su za ovu državu dali ono najvrjednije što su imali – svoje živote.

Mještani su ovaj slučaj prijavili policiji i već uklonili uvredljive grafite, istraga je u toku, a svi se nadaju da će počionici što prije biti pronađeni i procesuirani.

O mogućim motivima teško je govoriti, s obzirom da u ovom kraju ne postoje bilo kakve nacionalne tenzije i cijeli ovaj slučaj je sve iznenadio piše Srebreni radio.

Na licu mjesta danas je boravio i gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić sa svojim saradnicima koji se također obratio Policijskoj stanici u Srebreniku i zatražio što bržu i efikasniju istragu kako bi se utvrdilo ko je na ovakav gnusan način ponovo probudio rane kod porodica poginulih, njihovih prijatelja i komšija,, a iz gradskog budžeta, kako je najavio, biće obezbijeđena sredstva za što bržu sanaciju i uređenje spomenika.

 

Da su na šehidskom spomen-obilježju u srebreničkom naselju Zahirovići ispisani uvredljivi grafiti i razbijeno nekoliko staklenih ploča vijest je koja me duboko potresla.

Jutros sam sa svojim suradnicima obišao spomen-obilježje, i pružio podršku stanovnicima ovog mjesnog područja.

Želim poručiti da pojedinci koji stoje iza ovog gnusnog čina nikako nisu ogledalo naroda te pozivam sve da pomognu u rasvjetljavanju ovog vandalskog čina, te da bude nauk za sve one koji žele uraditi nešto slično ma odakle dolazili.

Potresno je gledati roditelje, djecu, rodbinu, prijatelje i komšije ljudi čija su imena ispisana na ovom spomen-obilježju, jer ih je ovaj, u najmanju ruku neljudski čin, duboko potresao.

Budimo dobre komšije, na usluzi jedni drugima, jer samo tako će nam biti bolje i samo zajedno našu zajednicu možemo učiniti ugodinijim mjestom za život.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79