(FOTO) Velika akcija FUP-a: Putem mobilnog bankarstva skidali novac s računa

Federalna uprava policije u velikoj akciji lišila je slobode više osoba zbog računarske prevare. Sumnjiče se da su određenim metodama preuzimali mobilno bankarstvo oštećenih osoba, nakon čega su novac prebacivali na unaprijed pripremljene račune.

“Policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, dana 6. 10. 2021. u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona izveli su operativno taktičku akciju na području Federacije BiH i Republike Srpske”, saopćeno je iz FUP-a.

Pretresi u Širokom Brijegu

Tom prilikom slobode je lišeno sedam osoba inicijala S. R. (1982.), M. Š. (2000.), D. K. (1980.), D. J. (1980.), A. M. (1987.), M. B. (1980) i E. H. (1985.).

Oni se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela iz člana 340., računarske prevare iz člana 395., kao i krivičnog djela pranja novca iz člana 272. Krivičnog zakona FBiH.

Kako je navdeno, postupajući po naredbi Općinskog suda u Širokom Brijegu policijski službenici Federalne uprave policije su izvršili pretrese objekata koje pomenute osobe koriste te je tom prilikom pronađen određeni broj laptopa, mobitela, desktop računara i ostale računarske opreme koja se može dovesti u vezu s izvršenjem navedenih krivičnih djela, a koji će se koristiti u postupku.

Također, pronađena je praškasta materija koja asocira na opojne droge, kao i oružje koje potječu iz drugih krivičnih djela.

Akcija nakon višemjesečnih priprema

Navedene osobe se sumnjiče da su određeni vremenski period u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi računarskom prevarom metodama socijalnog inžinjeringa i “phishinga” preuzimali mobilno bankarstvo oštećenih osoba, nakon čega su novac prebacivali na unaprijed pripremljene račune pravnih i fizičkih osoba.

“Ove osobe će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u zakonskom roku biti predate u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Akcija je izvedena nakon poduzimanja višemjesečnih radnji i mjera na dokumentovanju ovog krivičnog djela”, zaključuju iz FUP-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79