(FOTO/VIDEO) Mnogi će probdijeti noć, braneći domove: Ovako izgledaju Pazarić, Busovača, Bugojno…

Ništa bolje stanje nije ni na cestama, gdje je dolazilo do odrona, a pojedine putne komunikacije su u prekidu zbog oštećenih mostova.

Pred mnogim građanima BiH je neizvjesna noć. Obilna kiša koja pada od sinoć uzrokovala je poplave u područjima širom zemlje. U nekim mjestima situacija je posebno teška, a voda je počela ulaziti u kuće.

Ništa bolje stanje nije ni na cestama, gdje je dolazilo do odrona, a pojedine putne komunikacije su u prekidu zbog oštećenih mostova, piše Hayat.

Vanredno stanje od prirodne nesreće proglašeno je na cijelom prostoru općine Busovača. Na putnom pravcu Busovača-Kiseljak obustavljen je saobraćaj za sva vozila na više mjesta zbog izljevanja površinske vode.

Direktor FUCZ-a Fahrudin Solak kazao je da su na prostoru Federacije BiH dvije kritične tačke, i to u općini Hadžići, naselja Tarčin i Pazarić, te u općini Busovača na nekoliko mjesta.Zbog izlijevanja rijeke Vrbas obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno na ulazu u Bugojno. Za vrijeme ove obustave, saobraćaj se preusmjerava na alternativne pravce kroz naselja Kula i Kandija. Posebno je ugroženo stanovništvo MZ Karadže.

Pripadnici FUCZ pomažu stanovništvu u Pazariću u odbrani domova od poplava.

BIHAMK javlja da zbog izlijevanja rijeke Plive vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom na magistralnom putu M-5 Mrkonjić Grad – Jajce u mjestu Jezero, usporeno je saobraćanje i na magistralnom putu M-5 Vitez-Travnik u mjestu Dolac na Lašvi i Lašva-Vitez u mjestu Kaonik zbog veće količine vode na kolovozu.

Zbog kišnih padavina i snijega koji se topi povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz. Posebno skrećemo pažnju na puteve: Jablanica-Mostar-Doljani, Stolac-Neum, Dobro Polje-Miljevina-Brod na Drini, Mrkonjić Grad-Crna Rijeka, Jajce-Banja Luka i Turbe-Skender Vakuf-Karanovac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79