(FOTO) Visoke cijene: Kako do udžbenika u doba korone?

Preporuka da se prvih 15 dana nastave u školskoj 2020/2021. ponavlja gradivo iz prethodne školske godine selektivno se primjenjuje. Međutim, to je sasvim i razumljivo u prvom ili petom razredu osnovne škole. Prvačićima je sve novo, a i učenici petog razreda dobijaju nekoliko novih predmeta i sasvim je razumljivo da nemaju šta ponoviti. Tako da su udžbenici obavezni već od prvog dana nastave. A udžbenici su i ove godine priča za sebe.

Niži razredi

Roditeljima se prvo savjetuje da ne žure sa nabavkom knjiga, a onda djeca dobijaju zadaću za koju im je neophodan udžbenik. I kreće “potraga za blagom”. Jedna knjižara, druga, treća, prodavači polovnih knjiga, prodavači preko interneta, pozivi, rezervacije, trka… Sve to u vrijeme epidemije koronavirusa kada bi se kretanje trebalo svesti na minimum.
– Školujem troje djece i imam sina od dvije godine. Jedno dijete je ove sedmice na online nastavi, a dvoje idu u školu. Svakog dana izlazim i idem u novu potragu. Jučer sam u knjižari u Kulovićevoj ulici našla Dnevnik rada za tehničko, u knjižari na Titovoj radnu svesku za njemački jezik za osmi razred, u knjižari na Drveniji udžbenik za njemački jezik za osmi razred, a onda sam na Marijin-Dvoru našla za mlađu curicu udžbenik za njemački. Ljubazna radnica je nazvala nekoliko knjižara i rezervisala mi radnu svesku u knjižari na Dobrinji, pa sam odatle produžila na Dobrinju. Radne sveske za njemački jezik za šesti razred nisam našla nigdje, pa ću danas obići Ilidžu, ispričala nam je jedna majka troje školaraca.

Jedan set za njemački ili engleski jezik, radna sveska i udžbenik koštaju 25 do 30 KM

A cijene izuzetno visoke. Za knjigu ne treba biti žao dati 10, 20 KM. Knjiga je nešto trajno, nešto što ćete tokom života više puta čitati, podsjećati se i čuvati u kućnoj biblioteci. Ali udžbenici ili radne sveske koje koštaju 10-15 KM, uglavnom su urađene na način da se u njima piše i boji, posebno u nižim razredima i da su neiskoristive naredne školske godine. Radne sveske podsjećaju na bojanke, slikovnice koje sasvim sigurno pomognu djetetu u savladavanju gradiva. Ali, uz malo mašte i posvećenosti nastavnika učeničke sveske mogu biti radne teke. Jedan set za njemački ili engleski jezik, radna sveska i udžbenik koštaju 25-30 KM. Istina, radne sveske nisu obavezne, ali su preporučene. I kako desetogodišnjem djetetu objasniti zašto ono nema, a druga djeca imaju? Djeca već u petom razredu dobijaju drugi strani jezik, pa je tako samo za jedno dijete za strane jezike potrebno oko 60 KM. Kada se tome dodaju radni listovi iz drugih predmeta, cifra vrtoglavo raste. Polovni udžbenici koštaju 3-5 KM. Dijete koje je peti razred ima 13 predmeta i samo za udžbenike, radne sveske, olovke, bojice, tempere, sveske, set za geometriju roditelj mora dati minimalno 300 KM, bez kupovine ruksaka, pernice ili odjeće i obuće za školarca. U porodicama sa više školaraca priprema za školu je projekt od kojeg se roditelji moraju oporavljati cijelu godinu.

image

Rok za izradu predmetnih kurikuluma produžen je do 15. novembra

Iako je primjena Zakona o udžbenicima kojim je predviđeno da Ministarstvo odobrava za svaki predmet i za svaki razred najbolji udžbenik koji će biti u primjeni četiri školske godine u svim školama KS-a bila predviđena od školske 2020/2021, nažalost, do toga nije došlo.

Ishodi učenja

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a trenutno provodi postupak izrade nastavnih programa zasnovanih na ishodima učenja – Kurikulum KS-a, na osnovu kojih treba pristupiti izradi udžbenika.
– Rok za izradu predmetnih kurikuluma zbog koronavirusa je produžen do 15. novembra, rekao je Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a. Dodao je da u ovom trenutku ne bi bilo opravdano da Ministarstvo preduzme aktivnosti na donošenju spiska udžbenika u KS-u, a da se paralelno provodi reforma izrade nastavnih planova i programa zasnovanih na ishodima učenja, koja će za rezultat imati nove nastavne planove i programe na osnovu kojih će se izraditi udžbenici – prenosi Oslobođenje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79