(FOTO) “Vojna Pravda” razotkriva: Veličanje ratnih zločinaca među pripadnicima Oružanih snaga BiH

Anonimni Facebook profil pod nazivom “Vojna pravda” sprovodi svojevrsnu hajku ili etiketiranje vojnika zaposlenih u Oružanim snagama BiH, a koji su srpske nacionalnosti. Tako barem pišu mediji iz Republike Srpske. Ali o čemu se zapravo radi? Portal Crna Hronika vam u nastavku otkriva detalje.

Facebook profil “Vojna pravda” u zadnjih mjesec dana je objavio nekoliko fotografija (snimaka ekrana) koji dokazuju veličanje ratnih zločina i zločinaca na društvenim mrežama. To ne bi bilo ništa novo i začuđujuće, da se ne radi o vojnicima Oružanih snaga BiH.

Osoba koja upravlja ovim profilom poziva sve svoje pratioce, odnosno Facebook prijatelje, da mu anonimno šalju sve kompromitirajuće fotografije zaposlenih u Oružanim snagama BiH. Izrevoltirane kolege u OS BiH otkrivaju njihove identitete, te gnusne komentare i poruke koje dijele otvoreni negatori genocida.

Sa druge strane, prozvani na ovom profilu su se požalili medijima iz RS-a, te poručili da se putem društvenih mreža vrši određena hajka i etiketiranja vojnika OS BiH srpske nacionalnosti.

Anonimni izvor portala Katera kaže da se na ovakav način izaziva uznemirenost etiketiranih pripadnika Oružanih snaga BiH na društvenim mrežama, čime se može izazvati i dodatni osjećaj nesigurnosti njih i njihovih porodica.

“Pored toga, ovaj profil na nezakonit način objavljuje i koristi oznake Oružanih snaga BiH, nanoseći im time dodatnu štetu i narušavajući njihov i ugled njihovih pripadnika. Ovaj slučaj je prijavljen nadležnim organima i u toku je rad na rasvjetljavanju ovog slučaja i otkrivanja ko stoji iza ovog “Fejsbuk” profila” – stoji u završetku teksta sa istog portala.

S obzirom na stroge standarde Facebooka, moguće je da će ovaj profil uskoro biti i uklonjen. Stoga sve sporne fotografije sa profila Vojna Pravda možete pogledati u našoj galeriji.

Ostaje da vidimo da li će se Tužilaštvo pozabaviti negiranjem genocida koje dolazi od osoba koje su u javnoj službi, ili je preče istražiti ko otkriva i prijavljuje zakonom kažnjiva djela?


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79