(FOTO) Vučićeva stranka u Beogradu koristi imovinu koju Tuzlanski kanton pokušava vratiti u vlasništvo

U cilju povrata imovine u državno vlasništvo, konkretno Tuzlanskog kantona, koja se nalazi u Beogradu, pred nadležnim sudovima u Srbiji vodi se nekoliko postupaka. Jedan od prostora koristi i Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića, saznaje Klix.ba.

Tuzlanski kanton potražuje izuzetno vrijednu imovinu u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji, koja nije bila predmet privatizacije, a pripada preduzećima koja su išla u postupak privatizacije. Riječ je o takozvanom pasivnom podbilansu, koji konkretno u Srbiji iznosi 2.056.593,57 konvertibilnih maraka, kolika je procijenjena vrijednost imovine.

Prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba iz Agencije za privatizaciju TK, na Novom Beogradu, u ulici Mihajla Pupina nalazi se poslovni prostor koji je u vlasništvu nekadašnje Fabrike deterdženata Dita. Ova imovina je prema vještačenju vrijedna 513.405,37 KM, a u njoj se nalaze prostorije Srpske napredne stranke.

“U decembru prošle godine smo obilazili imovinu u Beogradu, vršeći dodatne provjere i popise, a kako bismo je pokušali vratiti u vlasništvo Tuzlanskog kantona, formirali smo advokatski tim koji se bavi ovim pitanjima. Sudovi u Srbiji sporo djeluju jer vjerovatno pokušavaju zaštititi prava ljudi koji sada koriste tu imovinu, ali mi smo uvjerenja da će sve biti završeno u našu korist”, kaže za Klix.ba Admir Čavalić, direktor Agencije za privatizaciju TK.

Na pedeset hiljada maraka je procijenjena vrijednost poslovnog prostora koji se nalazi na lokalitetu Starog Mercatora na Novom Beogradu, a imovina pripada nekadašnjoj firmi Polet iz Tuzle. Staro sajmište na Novom Beogradu lokalitet je na kojem se nalaze zemljište i poslovni prostori vrijedni 1.369.472,17 KM i pripadaju nekadašnjem Tuzlaprevozu.

“Ovdje je loša stvar da je u međuvremenu to zemljište proglašeno zemljištem od općeg značaja, jer se pravi Memorijalni centar Staro sajmište. Ukoliko bismo tu imovinu dobili sudskim putem, vjerovatno će nam se kompenzirati”, dodaje Čavalić.

Osim u Beogradu, kako saznajemo, Tuzlanski kanton potražuje i imovinu u Leskovcu i riječ je o poslovnom prostoru na adresi Mlinska 19, koji je bio u vlasništvu firme Inzio iz Tuzle, a u vrijednosti je 123.716,03 KM.

Okvirne i nezvanične procjene pokazuju da ukupna potraživanja Tuzlanskog kantona u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori iznose oko deset miliona konvertibilnih maraka. Pored aktuelnih predmeta koji su završili na sudu, vlasnička prava na okvirno 100 lokacija na prostoru bivše Jugoslavije polažu nekadašnja preduzeća iz Tuzlanskog kantona.

“Problematična je činjenica da je pod čudnim okolnostima mnogo imovine jednostavno nestalo krajem devedesetih i početkom dvijehiljaditih godina. Ovo je najviše izraženo u Crnoj Gori, gdje imamo velikih problema u identifikaciji nekretnina (zemljišta i objekata). Pretpostavka je da je neko ranije, iz kompanija ili s neke druge strane, tu imovinu prodao, što nije smio. Kupoprodajni ugovori vjerovatno postoje, validni su, ali je teško doći do svih dokaza”, zaključio je Čavalić.

Osim ranije spomenutih firmi, potraživanja se još odnose na lukavački hotel FSL, Javno preduzeće Spreča, Fabriku obuće Aida, kompanije Rudar, Šipad, Igman, KHK, Integra Inženjering, Tehnograd, SodaSo Holding, Izocijanatnu hemiju, Institut za zaštitu obrazovanja, Rudnik soli, Rudnik mrkog uglja Đurđevik, Rudnike Kreka i Fabriku sode Lukavac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79