(FOTO) Za ovo mu je trebalo 10 godina: U bh. kafiću izložio 2.000 šolja i drugih predmeta za kafu

Vladimir Ljevar, kolekcionar iz Banjaluke u Bosni i Hercegovini, direktor i vlasnik preduzeća “Oskar film” u kafiću ovog preduzeća izložio je više od 1.000 različitih šolja, te više od 1.000 tanjirića, pržionica, mlinova i drugih predmeta vezanih za kafu.

Prethodno je u ovom kafiću bio izložen dio Ljevareve kolekcije od 500 drvenih radio-aparata koju je sakupljao skoro 40 godina. Uz skupljanje radio-aparata Ljevar je obilazeći buvljake i pijace počeo primjećivati i zanimljive šolje, pa ih je počeo i kupovati.

“Počeo sam sa sakupljanjem prije desetak godina i shvatio sam da ću kada skupim finu zbirku napraviti ovo”, priča Vladimir Ljevar.

Ideja mu se javila zahvaljujući enterijeru jednog kafića u Holandiji u kojem su na jednom zidu bile izložene različite vrste kafa, a Ljevar je odlučio da će izložiti sve što ima veze sa kafom. Viziju je upotpunio idejama sa interneta, dio je osmislio sam, a enterijer je preuredio za tri mjeseca sa zaposlenim u bioskopu “Oskar filma”.

 

“Radili smo to za vrijeme epidemije koronavirusa, kina nisu radila, pa smo malo, po malo, počeli. Bojili smo stolice, montirali police, pravili lustere, pakovali kafu u tegle, štampali plakate, sve smo mi napravili ručno i lijepili”, kazao je.

Iako je većina “eksponata” zalijepljena za police, često se dešava da posjetio sa sobom ponesu nešto od izloženog. Ljevar im ne zamjera, jer kaže da ih razumije i teško bi i sam odolio kada bi vidio nešto tako zanimljivo u nekom od kafića u inostranstvu.

“Nije mi teško upotpuniti kolekciju kada neko nešto ukrade, ostalo mi je još predmeta koje nisam sve izložio, ali sada se mnogo manje bavim skupljanje nego ranije”, rekao je Ljevar.

  Haos na Kobiljoj Glavi: BMW planuo u vožnji, vozač i građani pokušavaju ugasiti vatru

U nekoliko starinskih kredenaca i na policama osim raznovrsnih šolja i tanjirića, izloženi su ručni i električni mlinovi za kafu, pržionice, različite vrste kafe iz mnogih dijelova svijeta…

“Kada sam otkrio prijateljima šta radim, dobio sam nekoliko vrhunskih kompleta za kafu, kao što su šolje od češkog kristala, to za mene ima posebnu vrijednost, a teško mi je izdvojiti nešto drugo. Sve u svemu jako sam zadovoljan kako ovo sve izgleda, kako se uklopilo u prostor”, istakao je Ljevar.

Najmanje predmeta za izložbu o kafi kupio je u Banjaluci, a najviše na buvljim pijacama u gradovima u Srbiji, Novom Sadu, Beogradu, Pančevu i Nišu, te dio u Zagrebu u Hrvatskoj.

” U Vojvodini toga ima dosta, mada u jednom momentu kad sam u par nedjelja kupovao da bih kopletirao ovo sve sam im pokupio, pretpostavljam da su u međuvremenu obnovili ponudu”, kazao je dodajući da obožava lunjati po buvljacima.

Sama kolekcija po vrijednosti potpuno je različita, od šolja kupljenih za evro ili dva do mlinova za kafu koje je Ljevar plaćao po 100 eura.

“Rekao bi čovjek da je jeftino, međutim nabere se. Dosta vremena i novca smo potrošili”, dodao je Ljevar.

Bez obzira na cijenu ponosan je na promjenu i ambijent koji je napravio.

“Posjetioci odlično ljudi reaguju, uglavnom im se sviđa, fotografišu pa objavljuju na društvenim mrežama. Promjena je, bili su radio-aparati, pa će sad ovo biti par godina, pa onda opet nešto novo”, istakao je Ljevar.

Na pitanje šta još skuplja i ima li ideju šta će biti sljedeće otkrio je da će vjerovatno izložiti desetak starih motora koje je već skupio.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79