(FOTO) ”Zaboravili” da prijave luksuzne satove: Vozaču Porsche-a oduzeti satovi

Mnogi putnici ”zaboravljaju” da su vrijedni pokloni takođe roba koja podleže istim propisima kao i bilo koja druga, zbog čega se mora prijaviti pri ulasku ili izlasku iz zemlje. Isto važi i za luksuzne satove, čije neprijavljivanje na granici nije rijedak slučaj, pa su tako u proteklih mjesec dana spriječena tri pokušaja da se skupocjeni satovi, čija se vrijednost procjenjuje hiljadama eura, neopaženo prokrijumčare.

Posljednji u nizu takvih slučajeva zabilježen je 21. novembra 2020. godine na prelazu Horgoš, kada su carinici ispod suvozačkog sjedišta jednog poršea pronašli muški roleks vrijedan oko 8.000 eura.

Njega je pokušao da prokrijumčari 30-godišnji turski državljanin, koji je na prelaz pristigao u subotu u večernjim časovima, putujući sa suvozačem iz Njemačke ka Turskoj u Porsche-u njemačkih registarskih oznaka.

Tokom detaljne kontrole vozila, carinici su ispod suvozačkog sedišta naišli na originalnu kutiju skupocjenog muškog sata marke roleks, u kojoj se nalazio i račun.

Sa fenomenom krijumčarenja luksuznih satova najčešće se, ipak, suočavaju carinici na beogradskom aerodromu ”Nikola Tesla” koji su u posljednje tri godine otkrili i zaplenili čak 47 skupocjenih satova ukupne vrijednosti preko 1,1 milion eura.

Tako je 30. oktobra 2020. godine na ruci 28-godišnjeg srpskog državljanina koji je doputovao iz SAD otkriven sat ”brajtling navitajmer” vrijedan oko 5.000 dolara.

Iako je tvrdio da nema ništa da prijavi, carinici su u njegovoj ručnoj torbi pronašli garanciju za sat koji je nosio na ruci. Nešto slično dogodilo se na aerodromu i dva dana ranije, 28. oktobra 2020. godine, kada je letom iz Istanbula pristigao putnik koji je na ruci nosio roleks kupljen u Crnoj Gori.

Naime, putnik je istog dana, na izlazu iz Crne Gore overio dokumenta za povraćaj poreza na sat vredan gotovo 11 hiljada eura i otputovao ka Istanbulu, gdje se ukrcao na let za Beograd.

Zahvaljujući razmjeni informacija sa carinom Crne Gore, bilo je moguće locirati kretanje putnika i sprečiti pokušaj izbegavanja plaćanja dažbina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79