(FOTO) “Zaključavanje” u Srbiji stupilo na snagu, ulice Beograda skoro potpuno puste

Za sada se u Beogradu mjere poštuju, pa su kafići, restorani, tržni centri, ali i prodavnice koje ne prodaju hranu zatvorene

U Beogradu, ali i ostatku Srbije danas su na snazi nove mjere delimičnog zatvaranja uvedene zbog pogoršane epidemiološke situacije, a prema kojima do ponedjeljka mogu da rade samo prehrambene prodavnice, apoteke i benzinske pumpe, javlja Anadolu Agency (AA).

Od sinoć, pa sve do ponedjeljka zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, tržni centri, sve prodavnice osim onih iz prehrambene delatnosti, bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dječije igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport.

Za sada se u Beogradu mjere poštuju, pa su kafići, restorani, tržni centri, ali i prodavnice koje ne prodaju hranu zatvorene.

Mjere zatvaranja ne odnose se na preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada i poslovne aktivnosti. Takođe, u uobičajenom radnom vremenu biće otvoreni svi šalteri državne uprave, pošte, banke, osiguravajuća društva, mjenjačnice.

Identično kao i za vikend, objekti na koje se ovo ograničenje rada u narednim danima ne odnosi i kojima je dozvoljeno da rade i tokom vikenda su apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije, veterinarske apoteke, trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, pijace, zelene pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopovi, samostalni maloprodajni objekti u kojima se kupovina obavlja bez ulaska u objekat kao što su kiosci i trafike.

Mogu da rade i objekti i radnje u kojima se pružaju usluge koje ne zahtijevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji, stolarskih radnji, vulkanizeri, tehnički pregledi, auto-perionice, hemijska čišćenja, benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva, restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu, sportski objekti za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.

Bitne napomene su da šalter prodaja hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvoljena.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti COVID-19 odvijaće se bez prekida po unaprijed utvrđenom planu i u narednim danima, tako da nove mjere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

U Srbiji se posljednjih dana bilježi više od 4.500 novozaraženih na dnevnom nivou, kao i više od 20 preminulih od posljedica virusa, zbog čega je odlučeno da se uvede delimično zatvaranje.

Medicinski deo Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa tražio je da djelimično zatvaranje traje 14 dana, ali je nađeno kompromisno rješenje, navela je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče.

Ona je kazala i da će se u ponedjeljak vidjeti šta će se dalje raditi.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79