(FOTO) Zbog ovog crteža, dječak iz Sarajeva poslan na Psihijatriju

Prema riječima majke, na Klinici na psihijatriji su se „uhvatili za glavu“ i rekli da im je tog dana upućeno 40-ak e-mailova iz raznih škola, da su svi navodi bili neosnovani i da nemaju toliki kapacitet za rad.

U sarajevskim školama već se bilježe slučajevi postupanja prema preporukama Ministarstva za odgoj i obrazovanja KS koje su izazvale velike polemike u javnosti. Učenika Osnovne škole „Hasan Kikić“ direktor i psiholog uputili su na Psihijatrijsku kliniku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na osnovu, kako tvrde roditelji, neprovjerenih informacija i neslane šale školskog druga.

U školi muk, jedino što su kazali je da u ovom trenutku ne žele davati nikakve izjave.
Učenika Osnovne škole „Hasan Kikić“ direktor i psiholog uputili na Psihijatrijsku kliniku
piše Fokus.ba

Majka prijavljenog dječaka ispričala je za Fokus šta se desilo i sa kakvom se agonijom suočavaju.

-Jučer su me nazvali iz škole i rekli da je moj sin prijetio da će pobiti pola škole jer ima u kući dva pištolja i noževe. Otišla sam na razgovor. Bili su direktor, psihologinja i dva policajca. Izjavila sam da nemamo oružja kod kuće, ni legalnog ni ilegalnog. Dobila sam propratnicu za psihijatriju, koju su napisali direktor škole i školski psiholog – kaže majka.

Trebala je biti šala

Cijeli slučaj je krenuo od jednog crteža njenog sina i prijave drugog učenika da je čuo prijetnje zločinom.
Sporni crtež

-Sin nije negirao da je njegov crtež. Kaže da uvijek na odmoru nešto šara jer mu je dosadno i da piše brojeve i crtice. Međutim, navodi i to da je neko dopisao tekst „treba ih“ i „mrtav“ i da to nije njegov rukopis. Pripadnici MUP-a su uzeli taj crtež, škola je ostavila sebi kopiju, a meni nisu htjeli dati kopiju pa sam uslikala telefonom. Kontaktirao me otac dječaka koji je prijavio prijetnju i rekao da se njegovom sinu inače ne vjeruje u školi i da mu nije jasno zašto su mu to povjerovali. Kazao je da je sve ovo strašno i da je sve trebala biti samo šala, te da djetetu nije palo na pamet da će sve otići tako daleko – priča majka.

Ona nema informaciju da li je rukovodstvo škole naknadno obavilo razgovor sa roditeljima dječaka koji je prijavio prijetnju. Smatra da se radi o nemaru u obavljanju službenih dužnosti, zbog kojeg je njihova porodica izložena agoniji.

Uprkos svemu, majka kaže da je ispoštovala sve što je zatraženo od nje i dijete odvela na Kliniku za psihijatriju.

– Tamo nije bilo dežurnog dječijeg psihijatra i nisam htjela da se obratim psihijatru za odrasle. Onda sam otišla u MUP i tražila da se u izjavu doda da prijava nije istinita, da nas iz škole već sistemski maltretiraju svojim pozivima, jer ovo nije prvi put da nam se dešava. Nedavno su nas također poslali na psihijatriju. Sin je, kada je padala kiša, na času odjeljenske zajednice rekao da je vrijeme za objesiti se. Drugom prilikom, kada je dobio dvojku iz testa, kazao je: „Roknuću se, majke mi“ i još jednom je imao sličnu izjavu kada su rekli da će djeca koja ne idu na ekskurziju biti u drugom odjeljenju. U školi su to smatrali prijetnjom suicidom i poslali nas na kliniku – kaže majka.

Prema njenim riječima, na Klinici na psihijatriji su se „uhvatili za glavu“ i rekli da im je tog dana upućeno 40-ak e-mailova iz raznih škola, da su svi navodi bili neosnovani i da nemaju toliki kapacitet za rad.

Škola ne želi komentirati

Nakon razgovora sa majkom, pozvali smo Osnovnu školu „Hasan Kikić“ kako bi čuli i njihovu stranu priče. Međutim, iz škole su nam samo kratko iznijeli svoj stav da u ovom trenutku ne žele davati nikakve izjave za medije niti komentirati slučaj.

S druge strane, iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kazali su za Fokus da ih Ministarstvo obrazovanja nije konsultiralo prilikom donošenja preporuka. Dodaju i da direktori škola nisu educirani niti imaju zakonsko pravo pisati uputnice za tercijarni nivo zdravstvene zaštite i upućivati djecu na Psihijatriju.

-Samo ljekari smiju pisati uputnice. Zna se tačno put kojim bi trebalo prvo uključiti psihologe i pedagoge škola. Obilježiti dijete slanjem na psihijatriju od neovlaštenog i needuciranog direktora škole baš može biti uzrokom teških problema kod djeteta u kasnijem razvoju. Osim toga, KCUS nema dovoljno kadra zbog moratorija na zapošljavanje – navodi se u odgovoru koji je dobio Fokus.

MUP postupa po prijavama

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS uputilo je školama preporuke o postupanju nakon masakra u beogradskoj školi koji je počinio trinaestogodišnji učenik. Ministrica Naida Hota Muminović kazala je za Fokus da škole ne mogu preuzeti odgovornost da procjenjuju potencijalne prijetnje učenika i ozbiljnost određenih situacija.

-Ovo su izuzetne situacije i ne očekujemo da će ih biti puno. I ranije su djeca upućivana dječijem psihijatru i zato postoji ljekar te specijalnosti. Nemojte da stigmatiziramo odlazak ljekaru – kazala je ministrica.

Ranije smo objavili i stav Institucije ombudmena za ljudska prava BiH da ne spore potrebu urgentnog društvenog djelovanja, s obzirom na okolnosti, ali, istovremeno, ukazuju na važnost da se vodi računa o mogućim posljedicama koje djelovanje može izazvati, polazeći od najboljeg interesa djeteta. Također, ombudmeni su naveli da smatraju da nove mjere iz preporuka zahtijevaju stručno znanje osoblja u školama, policije, te poseban oprez i senzibilitet, kako bi se izbjegla svaka moguća traumatizacija djece.

U MUP-u Kantona Sarajevo potvrdili su za Fokus da su u proteklom periodu zaprimali prijave škola, postupali po njima, obavljali razgovore sa svjedocima i poduzimali ostale radnje iz svoje nadležnosti. O detaljima i konkretnim slučajevima nisu željeli govoriti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79