Fotografije iz studentskog doma Bjelave: Evo u kakve prostorije će ići oboljeli! (FOTO)

Nakon što je jučer održan niz sastanaka kojima je rukovodio premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, gdje je najavljeno da će danas biti osposobljen prostor za privremeni izolatorij Kantona Sarajevo u Studentskom centru na Bjelavama, naša ekipa je na licu mjesta zatekla radnike koji su završavali čišćenje prostorija, a kako nam je rečeno zidovi su okrečeni prije 10 dana, piše Avaz.

Također, u paviljonu su pripremljene posteljine, obavljena je dezinfekcija, tako da je spreman za prijem zaraženih.

– Jučer su nas pozvali na sastanak sa premijerom i kriznim štabom. Rečeno nam je da na raspolaganje moramo staviti jedan od paviljona Studentskog doma Bjelave.

Zbog blizine UKC-u Sarajevo, ovaj dom je bio najbolje rješenje za rezervni izolatorij – kazao je Esmir Opardija, jedan od rukovodilaca Studentskog doma Bjelave.

Zdravlje studenata na prvom mjestu

Obzirom da su studentski domovi već korišteni u svrhu izolatorija, Studentski parlament je pozvao premijera i Vladu da pronađu drugo rješenje za smještaj zaraženih.

– Mi smo ovdje u interesu studenata. Zdravlje studenata nam je na prvom mjestu. Zbog toga je privremeni izolatorij osposobljen u odvojenom paviljonu, sa odvojenim ulazom. Dakle, da ne bi dolazilo do kontakta studenata sa izoliranima. Studenti su potpuno sigurni – rekao je Opardija.

Društvena odgovornost

Iz Vlade KS jučer su saopćili da je rukovodstvo Studentskog doma pokazalo veliku kooperativnost i odgovornost prema teškoj situaciji u Sarajevu.

– Moramo biti društveno odgovorni. Ono što je bilo do nas jeste da pripremimo zgradu za izolatorij. Mi smo to i uradili. Napominjem, ovo je rezervni izolatorij i ako ovdje budu boravili pacijenti, to će biti oni čija zdravstvena situacija nije kritična, a nadam se da niko neće doći i da neće doći do pogoršanja epidemiološke situacije – zaključio je Esmir Opardija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79