Fotografije nakon likvidacije Edina Gačića

Četvorica pripadnika Specijalne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo pronašla su trag. Krenuli su za njim, a onda se začula pucnjava. Edin Gačić bio je smješten u šiblju na vrhu brežuljka. Policajci su mu, ne primjećujući ga, prišli na dvadesetak metara. A onda je Gačić zapucao…

Prva ozbiljna informacija pojavila se u utorak u zoru. Bilo je 4 sata i 15 minuta kada su policijski zvaničnici s terena obaviješteni da je u novom snijegu pronađen trag. Sumnjalo se na Edina Gačića. No, cjelodnevna potraga za Gačićem nije dala rezultate. Tek poslijepodne četvorica pripadnika Specijalne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo pronašla su novi trag. Krenuli su za njim. Gačić je bio smješten u šiblju na vrhu brežuljka. Policajci su mu, ne primjećujući ga, prišli na dvasesetak metara. A onda je Gačić zapucao, piše Žurnal.

IGLO I BAJONET

Jedan metak je pogodio policajca u nogu. Drugi je raznio cijev puške drugog specijalca. Rafal je trajao oko petnaestak sekundi. Policajci su, potom, uzvratili paljbu. Gačićev automat tada je “zakovao”, pa je ubica zapucao iz pištolja koji je uzeo od likvidiranog policajca Mahira Begića. Par minuta poslije pucnjava je utihnula. Ubica Gačić bio je mrtav.

Pištolj policajca Begića, koji je baš u tim trenucima sahranjivan, ostao je u desnoj ruci. Ispred njega je bio bajonet zaboden u zemlju i prekriven ovčijom kožom. Služio mu je kao grudobran.

Prije devet dana tim je bajonetom u Konjicu likvidirao Senada Sultanića.

U vrijeme likvidacije Gačić je nosio odjeću od vune. Pored njega je bila gomila čahura. Hranu nije imao uz sebe. S druge strane brda, nekih tristo metara od Gačićevog rova, bilo je njegovo skrovište napravljeno od snijega po uzoru na eskimske kućice – iglo. Tu je boravio prije nego je primjetio da mu se približava potjera. Ni u tom skrovištu nije bilo hrane.

Edin Gačić se, podsjećamo, skrivao od 4. februara, kada je upao u prodavnicu Senada Sultanića u selu Podorašac kod Konjica. Pet dana poslije, u Suhodolu je likvidirao policajca Mahira Begića. Prije petnaest godina likvidirao je svoju majku.

Dok je bio iza rešetaka, štedio je novac kako bi za 400 maraka kupio pištolj iz kojeg je kasnije likvidirao svoju majku. Jedan od osuđenika koji je s njim dijelio zatvorsku ćeliju, prije dva dana policiji je ispričao da je Gačić najviše vremena provodio u biblioteci.

“Učio je knjige napamet, a onda je sve to ponavljao u ćeliji. Kada bi mu se posebno svidio neki dio knjige, otkinuo bi tu stranicu i bukvalno je pojeo”, naveo je zatvorenik koji je izdržavao kaznu sa Gačićem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79