Fra Mirko Majdandžić: Da bih dobio pare za muzej, moram barem šutjeti protiv HDZ-a

Za fra Mirka Majdandžića, gvardijana samostana u Fojnici, ne postoji suživot, nego samo zajednički život svih u BiH. Rješenje je malo iskrenosti i ljubavi prema drugome, o čemu je govorio u intervjuu za Deutsche Welle.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

– Suživot je kad neko živi uz nekoga, ali nemaš s njim nikakve veze. Ja obično koristim termin život. Mi u BiH živimo zajedno. U jednoj kući nas je bilo osmoro djece i nije bilo dana kad se nismo posvađali. To je bilo normalno da se mi djeca potučemo, ali i izmirimo. Ali smo živjeli zajedno. Mi ovdje u BiH smo jedan narod koji je možda nešto različitih korijena i vjerskih pogleda, ali mi smo ovdje jedno. I mi ovdje živimo. To što se nekad ne volimo, kao što se braća i sestre zavade, ništa ne mijenja na tome da smo mi sigurno braća i sestre – kaže Majdandžić.

Napominje da rat u BiH nije završen, odnosno da Hrvati, Srbi i Bošnjaci ratuju i dalje, samo drugim sredstvima.

– Koristimo glasanje i izbore, koristimo prijatelje, koristimo strah. To je kategorija, koja zna biti irealna. Ja se sad trebam bojati nekog ko se zove Safet, jer ako Safet bude predsjednik općine u Fojnici, ja neću moći živjeti.To je laž – ističe Majdandžić.

Osvrnuo se i na prijetnje koje je dobio, kada ga je, kako kaže, posjetio njegov prijatelj Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništa BiH.

– Ovdje je dolazio moj ratni i sadašnji prijatelj Željko Komšić, pa su mi Hrvati psovali mater i spominjali roditelje, šta ja njega imam primat. On je i dalje moj drug, mi smo igrali lopte, mada ja mislim da nije ispravno da on bude član Predsjedništva. Komšić je izabran po zakonu, koji je nepravedan, ali po zakonu. Hrvati npr. hoće konja i mi hoćemo da nas konj predstavlja, ali mi ga izabrali – pojašnjava.

Problem je, dodaje, što pustimo da nas politika upregne.

– Ja sam Hrvat katolik i treba mi za muzej. Tražim sredstva tamo gdje je ministar, zamjenik ili pomoćnik Hrvat. On će meni odobriti pomoć ako ja barem šutim protiv HDZ-a. On meni da pomoć, a to nije ni njegova ni HDZ-ova pomoć, nego pomoć ljudi koji su uplaćivali porez. A tako se prave i džamije… I kad on tebi da par hiljada maraka, onda ti ušutiš. A mi ne bismo smjeli pustiti da nas kupe. Kad onda tako nekad progovoriš i kažeš nešto, što ne bi trebao, ne prođe ti projekat. Znači nisam politički podoban. Ali da mi on to odbije od svojih privatnih sredstava jer ima neki biznis pa mi da donaciju, u redu ali to je novac poreskih obveznika. On mene dakle ucjenjuje. Ne rekne se to naglas, ali se to može osjetiti sto posto – dodaje Majdandžić.

Odgovorio je na pitanje i kakav bi bio kao visoki predstavnik BiH.

– Kad bih ja bio visoki predstavnik, ja bih Bonske ovlasti koristio u ovome. Gdje god prekršiš ljudsko pravo, ali ne kad izađeš na Paradu ponosa – tu neka radi ko šta hoće – nego recimo u pogledu jednakog pristupa radnom mjestu – odmah bi te ja smijenio i nikada ti više načelnik ne bi bio – jasan je Majdandžić, prenosi Deutsche Welle.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79