Fra Mirko Majdandžić svjedočio u korist Dragana Vikića

Na današnjem ročištu koje se održalo u Sudu BiH na suđenju Draganu Vikiću, bivšem komandantu Specijalnog odreda MUP-a RBiH svoje iskaze su dali svjedoci odbrane Omer Bašić, Kerim Lučarević i fra Mirko Majdandžić.

Vikićeva braniteljica Adna Dobojlić za portal „Avaza“ navela je da su svjedočenja ove trojice svjedoka izuzetno važna, jer je sudsko vijeće imalo priliku čuti iz prve ruke o kakvom se komandantu radi te koliko je tokom agresije bio cijenjen među Sarajlijama i drugim građanima BiH.

Oborena tvrdnja Tužilaštva BiH

Dobojlić smatra da je Bašićevo svjedočenje prijelomno za predmet, jer obara tvrdnju Tužilaštva BiH, a koja se veže za dokument koji je potpisan u maju 1992. godine od strane Jerke Doke, tadašnjeg ministra odbrane RBiH i Hasana Efendića komandanta Teritorijalne odbrane. Radi se o dokumentu koji već 30 godina izaziva kontraverze i naslovljen je na SDS.

– Dokument koji je navodno potpisao Doko, a odnosi se na razmjenu zarobljenika nije autentičan. Bašić koji je bio podsekretar ministarstva odbrane je to potvrdio. On je pripremao sve dokumente koje je Doko potpisivao. Skupa su bili u kabinetu i radili su na tim poslovima. Ono što je važno za odbranu je da je Bašić osporio i gornji memorandum i tekst akta, kao i pečat i Dokin potpis. Dakle dokument nije autentičan. Bašić je kazao da nikada nije vidio takav pečat niti je dokument s takvim pečatom mogao Doki odnijeti na potpis. Sudu je prezentirana originalna dokumentacija, kao i autentični pečat i Dokin potpis – kazala je Dobojlić.

Također je naglasila da se tokom dokaznog postupka provlačio niz lažnih dokumenata koje je odbrana osporavala.

-Ima još jedan svjedok da da iskaz, a svjedočit će i Vikić. Prezentirat ćemo i mi svoju dokumentaciju i snimke. Također je svjedočio i Kerim Lučarević, bivši komandant Vojne policije Armije Repulike BiH, kao i načelnik Vojne bezbjednosti. On je bitan zato što je prvi dobio informaciju vezano za taj tenk koji je pucao po civilima na Dobrinji. Njega su zvali da ga pitaju šta da rade s tenkom, a on im je rekao da ga onesposobe. U tom vremenu im se gusjenica na tenku pokvarila i oni su zarobljeni. Dao je savjet da ih odvedu u PU Dobrinja jer je tada to naselje bilo u okruženju. Od 14. aprila 1992. godine Dobrinja je bila zatvorena i nije se moglo ući niti izaći. Nikako ti zarobljenici nisu mogli biti propušteni neko je to ciljano uradio – pojasnila je Dobojlić.

Herendina formacija

Lučarević se tokom svjedočenja dotaknuo i detalja odnosno pokušaja povezivanja lokalnih komandanata sa komandantom Vikićem i specijalnim odredom.

-Također, potvrdio je da Juka Prazina nije imamo nikakve veze sa Vikićem kao i Nedžad Herenda. Spomenuo je i da je Asim Dautbašić, bivši čelnik AID-a dolazio 17. aprila 1992. godine u njegove prostorije da ga pita hoće li učestvovati u formiranju jedince “Ševe” koja je prema njegovim riječima trebala imati antiteroristički karakter. Sada znamo i tačan datum kada je ova jedinica formirana. Naveo je da je Nedžad Ugljen rukovodio ovom jedinicom – otkrila je Dobojlić.

Kao svjedok odbrane u sudnici se pojavio fra Mirko Majdandžić, bosanski franjevac, gvardijan Samostana u Fojnici.

Bez kontakta s Jukom

– Obzirom da je on u ratu bio u kontaktu sa Vikićevom specijalnom jedinicom te je često išao na teren sa specijalcima, on je svjedočio o odnosu građanstva prema Vikiću i pripadnicima Jedinice,kao i o njihovoj profesionalnosti. Posebno je naglasio da je bio na sistemu veze i da je čuo komunikaciju. Nikada kako je potvrdio nije čuo ni specijalace niti Vikića da pričaju sa Jukom Prazinom ili sličnim osobama – kazala je Dobojlić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79