Francuska: Bosanci uhapšeni pod sumnjom da su švercali oružje

Javno tužilaštvo u Lionu danas je podiglo optužnicu protiv sedam osoba, uglavnom državljana Bosne i Hercegovine i Frnacuske, koji se terete za šverc ratnog oružja sa Balkana.

Iako se ne precizira koliko je državljana BiH razotkriveno u ovoj velikoj akciji francuske policije, navodi se da su optuženi starosti od 27 do 42 godine, a otkriveni su i uhapšeni u dvije faze velike istrage.

Svi optuženi se terete za transport ratnog naoružanja između nekoliko balkanskih zemalja – Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore – i departmana Gornja Savoja u Francuskoj.

Kada bi došlo na odredište, oružje je preprodavano po cijelom regionu. Istragu sprovode Centralna kancelarija za borbu protiv organizovanog kriminala (OCLCO) i sudska policija Gornje Savoje, pod nadležnošću specijalizovane međuregionalne jurisdikcije (JIRS) Liona, tužilaštva Liona po čijem nalogu je 06.09.2023, i pokrenuta istraga..

Prema pisanju francuskih medija, klupko je počelo da se odmotava augusta 2023. godine kada je u jednoj opštini Gornje Savoje uhapšen muškarac nakon što policiji nije dozvolio da pregleda gepek njegovog automobila. Međutim, nakon pribavljanja naloga, policija je u gepeku njegovog automobila pronašla kalašnjikov, municiju, kao i pet granata.

U međuvremenu policija sveobuhvatnom istragom dolazi do saznanja da oružje dolazi sa Balkana i da se radi o međunarodnoj trgovini. Policija tada aktivira praćenje i nadzor osumnjičenih i dolaze do rute švercera oružjem, a uočili su i njihove šablone ponašanja.

Policija otkriva da se šverc odvija isključivo drumskim putem, a oružje se krije i tajnim bunkerima kamiona, ili u gepeku automobila, ali svaki put u malim količinama kako bi bez problema prošli provjeru policije u slučaju da ih zaustavi. Takođe, kako nema stalne potražnje za ovom robom, organizuje se tek nekoliko konvoja godišnje.

Od posebnog interesa za policiju je jedan čovjek, čija se nacionalnost ne navodi, a koji se smatra „centralnom figurom“ ove trgovine. On je blizak saradnik osobe uhapšene u augustu 2023.

Ovaj čovjek, koji se smatra organizatorom trgovine, nakon detaljne istrage i pribavljenih dokaza konačno je uhapšen marta 2024. godine. Njegove rođake, koje su vodile jednu privatnu firmu, bile su logistička podrška za šverc oružja. Policija je prilikom pretresa pronašla osam kalašnjikova, automat i veću količinu municije. On je odmah sproveden u istražni zatvor.

Prema izvoru bliskom istrazi, ovo oružje se nabavlja širom Balkana, od lokala za svega 250 do 300 eura, ali se u Francuskoj preprodaje po desetostruko većoj cijeni, između 2.500 i 3.500 eura po komadu. Istraga u ovom slučaju se nastavlja, prenose Nezavisne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79