Francuska zabrinuta zbog dešavanja u Republici Srpskoj

Francuska je zabrinuta zbog zakonskih mjera koje je Narodna skupština RS usvojila 19. aprila, a posebno nacrta izbornog zakona RS, koji predstavljaju napad na ustavni poredak i jedinstvo Bosne i Hercegovine, funkcionalnost njenih centralnih institucija i u suprotnosti su sa evropskim putem zemlje, saopćeno je iz francuskog Ministarstva za Evropu i vanjske poslove.

– Francuska će, kao svjedok Dejtonsko-pariskog sporazuma, i dalje čvrsto podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet BiH. Ona poziva vlasti RS da okončaju ove inicijative.

Francuska poziva entitet RS da također povuče svoj nacrt zakona o stranim agentima, koji je u suprotnosti sa očuvanjem okruženja povoljnog za civilno društvo, medije i slobodu izražavanja.

Francuska poziva sve bh. političke snage da se ujedine i vrate na put reformi neophodnih za ostvarenje perspektive pristupanja Bosne i Hercegovine u cjelini.

Otvaranje pristupnih pregovora o kojima je odlučilo Vijeće Evropske unije prošlog mjeseca predstavlja jasan signal u korist evropske budućnosti zemlje, za dobrobit svih njenih građana – poručeno je iz francuskog Ministarstva za Evropu i vanjske poslove.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79