Francuzi lišili slobode tri Bosanke i Bosanca: Penzionerima su špiunirali šifre kartica pa ih onda pljačkali

Francuska policija lišila je slobode tri žene i muškarca, svi porijeklom iz BiH, koji su već neko vrijeme podizali novac sa bankovnih računa penzionera u Francuskoj, ali i nekoliko evropskih zemalja, otuđivši na taj način više od 153.000 eura.

Istraga je pokrenuta u Finisteru, francuskom departmanu, gdje su prvo i uočeno pražnjenje računa. Naime, oni bi stali iza žrtve na bankomatu, “špiunirali” pin kod kartice, a zatim ispraznili račun. Kako prenose francuski mediji, prosjek godina žrtava je 77 godina.

Kada je pokrenuta istraga, policija je uočila učestalo prisustvo četvoro ljudi na nadzornim kamerama bankomata.

Uglavnom se radilo o bankomatima u šoping centrima. Tada je već postalo jasno da je riječ o grupi koja “operiše” po cijeloj Francuskoj:

“Sve u svemu, riječ je o nekoliko stotina prevara, tj. klasičnih krađa, a žrtve su uglavnom bili stariji, penzioneri”, stoji u saopćenju policije.

Tokom istrage, policija je ustanovila da ova izuzetno mobilna grupa slične krađe izvela u Španiji, Italiji, Švicarskoj, Hrvatskoj i Njemačkoj.

Njih četvoro je identifikovano zahvaljujući prekograničnom nadzoru i konačno su lišeni slobode u departmanu Korez, neposredno pred odlazak u Španiju.

Kod njih je pronađena suma od 12.000 eura, a navodno to im je “trodnevni plijen”, što ukazuje da su njihove aktivnosti bile izuzetno profitabilne.

Kako prenose mediji, njihovo prvo pojavljivanje pred sudom zakazano je za april.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79