Fuad Husić vodi Dom zdravlja za 5.000 KM – Pogledajte kolike su plaće ostalih direktora u Kantonu Sarajevo

Prema Registru, na nivou kantona imenovano je ukupno 183 direktora. To, osim generalnih direktora, uključuje i funkcije izvršnih direktora, direktora odjela i slično. Od ovog broja, samo njih 68 je dostavilo iznos svoje mjesečne plaće.

Direktor Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo Fuad Husić ima mjesečnu plaću od blizu 5.000 KM, tačnije 4.991 KM. Ovim iznosom on ubjedljivo zauzima prvo mjesto među svim direktorima javnih ustanova, institucija ili preduzeća u KS.

Ovaj, kao i podaci o plaćama ostalih direktora u KS može se naći u Registru imenovanih lica, kojeg je objavio Ured za borbu protiv korupcije KS.

Prema ovom registru, na nivou kantona imenovano je ukupno 183 direktora. To, osim generalnih direktora, uključuje i funkcije izvršnih direktora, direktora odjela i slično. Od ovog broja, samo njih 68 je dostavilo iznos svoje mjesečne plaće. Na ime mjesečnih plaća, za ovih 68 direktora se isplaćuje ukupno 133.157 maraka, u neto iznosu. Ako se tome dodaju porezi i doprinosi, ovih 68 direktora mjesečno “troše” više od 222.000 maraka.

Ako bi se malo “poigrali” brojevima, uz pretpostavku da je iznos svojih mjesečnih plaća dostavilo nešto više od jedne trećine direktora u KS-u, prostom matematikom se može doći do podatka da ukupna neto plaća za sve 183 osobe koje obavljaju neku od direktorskih funkcija iznosi blizu 360.000 maraka, dok je taj iznos “u brutu” iznosi blizu 600.000 maraka mjesečno. Naravno, radi se o pretpostavci, a precizan iznos će biti poznat tek nakon što svi direktori Uredu za borbu protiv korupcije dostave podatke o svojim plaćama, te nakon što ti podaci budu uneseni u Registar.

Iznos neto plaća gotovo svih direktora koji su dostavili podatke kreće se između 1.500 i 3.000 KM. Osim direktora Doma zdravlja, samo još jedan iznos premašuje ovaj okvir. Radi se o Samiru Turkoviću, direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a, čija mjesečna plaća iznosi 3.091 maraku, piše Oslobođenje.

Na drugom kraju liste nalaze se četiri direktorice odjela za internu reviziju javnih preduzeća u KS. Ubjedljivo najnižu plaću, cijelih 382 KM prima Alma Delić, direktorica Odjela za internu reviziju KJKP Sarajevogas.

Međutim, očigledno je da se radi o naknadi, jer ona svoju plaću zapravo prima u privatnoj revizorskoj kući Revsar, gdje obavlja dužnost ovlaštenog revizora. Postavlja se pitanje da li neko može obavljati bilo kakvu direktorsku funkciju u nekoj od javnih ustanova, institucija ili preduzeća i istovremeno biti uposlenik privatne firme, odnsono da li se takva osoba nalazi u sukobu interesa.

Amela Muftić, direktorica Odjela za internu reviziju KJKP Park ima tek neznatno veću naknadu, 418 maraka. Međutim, i ona prima plaću na drugom mjestu. Konkretno Muftić je pomoćnica ministra finansija i trezora BiH.

Manje od 1.000 KM prima i Jasmina Polić, direktorica Odjela za internu reviziju KJP Sarajevošume, tek 500 maraka. Ona ujedno obavlja istu ovu funkciju u još jednom javnom preduzeću, ali nije navela u kojem.

Ovu listu zaključuje Meliha Jahjaefendić, koja dobija 600 KM kao direktorica Odjela za internu reviziju KJKP Park. Međutim, i ona istovremeno obavlja istu takvu funkciju u KJKP Rad.

Vrijedi napomenuti da Melihi Jahjaefendić mandat u Parku ističe naredne, a Ameli Muftić 2021. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79